Belföld 2019. november 26.

Friss fotókon az Őrségbe telepített bölények

Startlap Utazás Belföld 2019. november 26.
A vadonhoz leginkább hasonlító életkörülményeket alakítottak ki számukra.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy európai bölényekkel népesítették be az Őrségi Nemzeti Park egy hetvenhektáros, fokozatosan újra vadonná alakuló területrészét.

bölény Kondorfa
Bölények az Õrségi Nemzeti Park 70 hektáros területén a Vas megyei Kondorfa közelében 2019. november 25-én. (MTI/Varga György)

A nagy kiterjedésű, összetett, több élőhelyet, gyepet, erdőt magába foglaló részeken egyáltalán nincs emberi beavatkozás, lehetőség szerint a természet minden alkotóeleme jelen van, beleértve a korábban kipusztított állatokat is, így az európai bölényt is – nyilatkozta akkor Németh Csaba, a nemzeti park igazgatója az MTI kérdésére.

Őrségi Nemzeti Park bölény
A hat tehén és egy bika önállóan élnek a bekerített területen, amelyet elzártak az emberek elõl, és visszaadnak a természetnek. (MTI/Varga György)

A vadonhoz leginkább hasonlító övezetet a Kondorfa község határában található úgynevezett Hegy-völgy területén alakították ki, amelynek zöme gyep, de található rajta tölgyes erdő és foltokban erdeifenyő is. A területen mélyfúrású kutat létesítettek, idén tavaszra pedig elkészült a teljes élőhely körül egy speciális, ötezer folyóméter hosszú, hét vezetékszálból álló elektromos kerítés is.

bölény KondorfaKondorfa, 2019. november 25. (MTI/Varga György)

Keresés az oldalon