Ökofarmon dolgoznál a világ másik pontján? Légy WWOOFer!

Balázs 2019. november 17. Világ
Koszt, kvártélyért cserébe napi hat óra munkát várnak el tőlünk. Állatetetés, veteményezés, birkanyírás – ilyen típusú melók várnak bennünket a wwoofer-hálózat ökofarmjain. Nem kell félni, nem mossák át az agyunkat, még csak vegetáriánust sem nevelnek senkiből. Ízelítő a kalandvágyóknak a természet lágy öléből!

WWOOFer, ezt a szót nem ismertem 2006-ig. Akkor találkoztam szembe vele, amikor egy ismerősöm a nyelvvizsga után szerette volna bennszülött környezetben próbára tenni az angol tudását. Így talált rá a WWOOFerek hálózatára, mely 1971 óta működik. A WWOOF szó egyébként innen származik: World Wide Opportunities on Organic Farms (globális lehetőségek ökofarmokon). 

A mozgalom lényege, hogy a világ számtalan országába lehet menni dolgozni ökofarmokra, ahol a fő mottó a fenntarthatóság, és a kiszakadás a globalizált világból. A háziak koszttal és kvártéllyal fizetnek a kerti munkákért, és persze a nyelvet is gyakorolhatod velük.

Cimborám egy Isten háta mögötti ír falu határában lévő farmra került, az élmény megfizethetetlen volt.

Ugyanerre az életérzésre vágyott az a Jay Sivell névre hallgató flótás is, aki a londoni magas életből kiábrándulva vette az irányt a közeli Burscombe Cliff farmra, Kentbe, ahol egy kihűlt lakókocsiban, kesztyűben, sapkában töltötte az éjszakákat, rongyokba bugyolálva. Szerette.

Kapálás, etetés, birkanyírás

Utaznál, de nem tudsz dönteni? Kövesd az Utazás Tippek oldalt a Facebookon a legmenőbb úti célokért!Követem!

Ébresztő reggel hatkor, disznóetetés, kapálás és ásás a veteményesben, és nyájőrzés. Ilyen feladatok adódhatnak egy ilyen dél-angliai farmon.

Ismerősöm ezeket némi házalap-építéssel, tőzegpakolással, méhpergetéssel egészítette ki egy szigettel arrébb.

A burscombi helyszínen a gazda, aki eredeti foglalkozását tekintve orvos, a marhák és disznók mellett bárányokat is tart, akiknek a bundáját évente kétszer nyírják a világ minden tájáról érkező wwooferek. Ő pedig befesti, és árulja az elkészült ruhadarabokat. 

Wifi van, tévé nincs

Ahogy az 550 angliai wwoofer farm mindegyikén, itt is hat órát kell csupán dogozni egy nap. Wifi és BBC 3 van, tévé nincs. Más világ, mint ahol mi, nagyvárosi emberek forgunk nap mint nap. Ám érdemes kiszakadni időnként egy-egy ilyen békeszigetre, hogy az ember közelebb kerüljön önmagához és a természethez.

Szóval, ha érdekel ez az életmód, nézz szét ezen az oldalon, ahol magyaroroszági ökofarmokat is találsz.

Keresés az oldalon