500 üléssel csökkentették egy berlini színház férőhelyeit a koronavírus miatt

Fatima
A Berliner Ensemble színház 700 férőhelyéből mintegy 500-tól megvált, így készülnek az újbóli megnyitásra a társadalmi távolodás jegyében.

Hamarosan újra színpadra lép a berlini színházi csoport, ami a 19. századi Theater am Schiffbauerdamm épületében ad elő darabokat. A koronavírus miatt szükséges társadalmi távolodásra való tekintettel az ülések csaknem 70 százalékát eltávolították: minden második sort kivették, és az azonos sorban lévő férőhelyeket pedig átszervezték, hogy bőséges hely legyen a székek között.

Kellemest a hasznossal

“Az üléseket az elmúlt 10 napban 2 okból távolítottuk el: egyrészről megpróbálunk kreatív megoldásokat találni a jelenlegi koronaszabályzatra, ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy betartsuk a fizikai távolodás szabályait. A nézőtér most úgy néz ki, mint egy installáció… Másrészt felújítjuk a székeket” – mondta a Dezeennek Oliver Reese, a Berliner Ensemble művészeti vezetője, hozzátéve: párban és egyenként is vannak férőhelyek, így készülnek szeptemberi nyitásra. Emellett számos más intézkedést is bevezetnek a biztonság érdekében.

“A jegyeket kontaktus nélkül ellenőrzik. A nézőknek maszkot kell viselniük, amíg el nem érik a helyüket, és a belépés idején tömegkezelő rendszer lesz. A belépés sorrendjét szigorúan szabályozzuk, a vendégeket kis egységekben – körülbelül hat emberenként – szállítjuk helyükre, hogy ne legyenek ‘dugók’ és megfelelő legyen az egyes látogatók, párok vagy csoportok közötti távolság” – tette hozzá Reese.

Berliner Ensemble Színház
Berliner Ensemble / Fotó: Fotó: Maja Hitij / Getty Images

Folyamatosan változó tervek

Bár az elmúlt hetekben többször is meg kellett változtatniuk a szezonra vonatkozó terveket, ennek ellenére a színészek alig várják, hogy színpadra léphessenek. A vezető szerint még az igencsak lecsökkent nézőközönség előtt is legalább olyan lelkesen fognak játszani, mint a teli nézőtér előtt.

Berliner Ensemble
Berliner Ensemble / Fotó: Maja Hitij/Getty Images)

“Nagyon szeretnénk játszani! Nem csak elsődleges küldetésünk és kötelezettségünk, mint nyilvános színház, hanem szívből fakadó vágyunk is, hogy visszatérjünk a színpadra… Határozottan szem előtt kell tartanunk, hogy az üléseket ideiglenesen távolították el. Mindannyian a normalitásra vágyunk, de teljesen biztos vagyok abban, hogy együttesünk legalább ugyanolyan energiával fog fellépni 200 néző előtt, mint 700 előtt.”