Bécsben az utasok lennének a futárok

Startlap Utazás
A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien utasait is bevonná az interneten rendelt csomagok szállításába, így 20 százalékkal lehetne csökkenteni a kiszállítással kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátását - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A közlemény szerint a csomagot az indulási megállóban lévő csomagboxból vennék fel az utasok és az érkezési megállóban lévő boxba kézbesítenék.

A Wiener Linien és a Frauenhofer Austria kutatóintézet megvalósíthatósági tanulmányt készített arról, hogy hajlandóak lennének-e az utasok a futárkodásra.

A felmérésben több mint hatezren vettek részt és pozitívan fogadták az ötletet.A legtöbben reggel hat és kilenc, illetve délután öt és este nyolc óra között vállalnák a futárkodást Bécsben

Fotó: Getty Images

Mivel csúcsidőben szállítanák a csomagokat, csak kisebb méretűeket tudnának magukkal vinni.

A megkérdezettek nyolcvan százalékát nem érdekli, hogy mit szállít, háromnegyedük pedig elvárna némi ellentételezést a szolgálataiért.

A Wiener Linien most azt vizsgálja, hogy mi lehetne a díjazás. A következő fázisban – nyár elején – már a gyakorlatban is kipróbálnák az ötletet, hogy teszteljék, milyen formában lehet a legjobban megvalósítani – írták a közleményben, megjegyezve, hogy tavaly 113 millió csomagot rendeltek interneten a bécsiek.

MTI