A világ öt legélhetőbb városa

Turi Dániel
Nehéz meghatározni, hogy mitől jó egy városban élni, a nagy presztízsű brit hetilap a The Economist azonban idén is összegyűjtötte a legélhetőbb helyeket a világban. Lássuk, hova érdemes költöznie annak, aki új életre vágyik!

A Globális Élhetőségi Index évről-évre elkészíti a világ legélhetőbbnek tartott városainak listáját és nem volt ez másként idén sem. A lista első öt helyén az elmúlt évekhez képest jelentős változás állt be, ami az elemzést készítő cég szerint elsősorban a koronavírus járvány miatti lezárások részleges vagy teljes feloldásának köszönhető. Lássuk, hol a legélhetőbbek jelenleg a mindennapok a világban! Fontos megjegyezni, hogy a The Economist összeállítása nem azt rangsorolja, hogy hova érdemes kisebb-rövidebb időre utazni, hanem azt, hogy életvitelszerűen hol a legkiszámíthatóbbak, a legbiztonságosabbak a mindennapok. 

1. Bécs, Ausztria

Három év után újra a lista élén az osztrák főváros
Fotó: Getty images

A szomszédos főváros évek óta az élbolyban található, többször el is nyerte már „A világ legélhetőbb városa” díjat, de az elmúlt években nem jutott fel a lista élére – 2022-ben azonban, a The Economist kutatása alapján újra Bécs lett az első. Az elemzést idéző cbsnews.com szerint Bécs elsősorban a stabilitása, a jól kialakított infrastruktúrája miatt biztosítja a legmegfelelőbb körülményeket a nyugodt és kiszámítható élethez. Emellett a városban közel kifogástalan az egészségügyi ellátás, miközben a szórakozásra, a kulturális életre is nagy hangsúlyt fektetnek Bécs vezetői.

Pénzügyileg a legstabilabb város
Fotó: Getty Images

A kutatásból kiderül az is, hogy a kisebbségek, homoszexuálisok, fogyatékkal élők mindennapjait is rengeteg lehetőséggel könnyítik meg. A listát készítő szakemberek egyöntetűen állítják, hogy Bécs az elmúlt években azért nem került a lista élére, mert túlságosan szigorú Covidhoz köthető szigorításokat vezettek be.

2. Koppenhága, Dánia

A város lakói hisznek a megújuló energiában
Fotó: Getty Images

A lista második helyezettje a dán főváros, ami nem csak a legélhetőbb városok listáján tűnik fel időről-időre, de a legboldogabb városokén is rendszeresen dobogós. A város elképesztően jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt három évtizedben és vált sok szempontból példamutatóvá Európa szemében.

A város nemcsak gyönyörű, de élhető is egyben
Fotó: Getty Images

Koppenhága vezetése elsősorban

azzal harcolta ki magának a második helyet a listán, ahogy a környezetvédelemhez, a zöld gondolkodáshoz, a fenntarthatósághoz áll hozzá.

A város vezetősége és lakói mindent megtesznek, hogy maximálisra növeljék a megújuló energia használatát, miközben rengeteg programmal, közlekedési és infrastrukturális fejlesztésekkel segítik az itt élőknek is környezettudatosabban élni. Emellett persze a magas életszínvonal, a befogadó légkör és a megbízható egészségügyi ellátás is kiemelkedőnek számít a városban.

3. Zürich, Svájc

Svájc legnagyobb városa sok szempontból olyan, akár egy falu
Fotó: Getty Images

Svájc legnagyobb városát sokan gyakran még Bécsnél is élhetőbbnek, tisztábbnak, egész egyszerűen jobb városnak tartják, de tegyük hozzá gyorsan, hogy a lista második helyén szerepelni is igazán megtisztelő. A The Economist összeállításában Zürich elsődleges előnye az, hogy magában foglalja mindazt, amit egy vidéki falucskában és amit egy nagyvárosban szeretünk:

közel van a természet, kimeríthetetlen szabadtéri programot biztosít az itt élőknek, miközben minden megtalálható, ami egy világvárosban elengedhetetlen.

Ezen felül Zürich nagy előnye a listán szereplő többi várossal szemben, hogy kiemelkedően alacsony a bűnözési ráta.

A város Európán belül a nyugalom szimbóluma lett
Fotó: Getty Images

A felmérések szerint a Zürichben élők – és ebbe beletartoznak a legalább három éve itt élő külföldiek is – 64%-a különösen elégedett, 34%-a pedig alapvetően elégedett az életkörülményeivel. Ez összesen 98 százalékos elégedettséget jelent, amit be kell látnunk, hogy nehéz felülmúlni.

4.Calgary, Kanada

Calgary-t a turisták is imádják
Fotó: Getty Images

A negyedik és az ötödik helyet vizsgálva sajnos ki kell szakadnunk Európából, ezt a két posztot ugyanis két kanadai nagyváros foglalja el. Az Alberta tartomány legnagyobb városa, Calgary nem véletlen lett a negyedik a listán: egyrészt az elképesztően modern városban az egészségügyi ellátórendszer Kanadán belül is legfejlettebbnek számít, ami nem kis teljesítmény. A listán ezen kívül még kiemelik a városba érkező diákok tanulmányi lehetőségeit: öt egyetemen nagyjából háromszázezer tanuló képzi magát Calgary-ban, jelentős százalékban teljesen ingyenesen.

Az egészségügyi ellátórendszer világszerte páratlan
Fotó: Getty Images

A város polgármestere, Jyoti Gondek a calgary.citynews.ca oldala szerint egyebek mellett a nyitottságukkal és a Calgary-re jellemző, rendkívül erős szociális hálójukkal nyerték el ezt a megtisztelő pozíciót.

5. Vancouver, Kanada

A város modern és hagyományos elemeket is tartalmaz
Fotó: Getty Images

A legismertebb kanadai kikötőváros évek óta a legélhetőbb észak-amerikai városok listáján szerepel és most világszínvonalon is az élbolyba sikerült kerülnie. A nagyjából hétszázezer fős Vancouver ezt a helyet elsősorban a stabil gazdasági és politikai helyzetének köszönheti, valamint annak, hogy még a legtöbb kanadai városhoz képest is olyan természetközeli, ami világszerte is ritkaságszámba megy.

Ez a látvány fogadja az ideérkezőket
Fotó: Getty Images

A városon közigazgatási határain belül találhatunk óriási erdőségeket, vízeséseket és elképesztően magas hegycsúcsokat – egyszóval a helyiek szinte együtt élnek a természettel, ami –az eredmények alapján – hihetetlen boldoggá teszi a mindennapjaikat.