Világ 2019. december 12.

Az Airbnb az olimpiára is betör

Balázs Világ 2019. december 12.
Mindezt nem agresszív stratégiával, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes egyetértésével teszi. A két fél megállapodást írta alá arról, hogy a következő öt téli és nyári játékokat fenntartható módon rendezik meg. Ez azt jelenti, hogy nem fognak új szállodák, olimpiai faluk kinőni a földből. A sportolók és drukkerek airbnb-s szállásokon fogják álomra hajtani a fejüket.

Az Airbnb immár számottevő felhajtóerővel bír bizonyos államok gazdaságára – a turizmus ágazaton belül –, ezt jelzi, hogy több ázsiai ország kormányzati szinten is együttműködik a szállásadással foglalkozó vállalattal. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is látja a lehetőséget az Airbnb-ben, ezért november második felében 2028-ig tartó megállapodást írt alá vele. A felek reményei szerint a szerződésnek köszönhetően a következő öt nyári és téli játékokon a szállásokkal a sportolók, a szurkolók és a rendező városok is elégedettek lesznek.

A cél a fenntartható, gazdaságilag is sikeres idegenforgalom megteremtése

A NOB minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a jövőben pénzügyileg fenntarthatóbb olimpiákat rendezzenek az egyes városok, ugyanis az utóbbi években rendre gazdasági okokra, lakossági ellenállásra (például Budapest) hivatkozva léptek vissza a kandidálók a lehetőségtől. Ám nem csak a NOB, az ENSZ is zászlajára tűzte a fenntartható, a gazdaság erejét növelő, a közösség számára konkrét gazdasági előnyt jelentő utazást, turizmust. Úgy tűnik, az Airbnb mindezt képes lesz megadni.

Hétköznapi nyelvre fordítva, a NOB és az Airbnb közti megállapodásnak az lesz a nagy előnye, hogy a rendező városoknak és a helyi vállalkozóknak nem kell vadonatúj hoteleket, olimpiai falut felhúzniuk, melyek rosszabb esetben a játékok lezárultát követően lassan szétmállanak.

A sportolók és szurkolók ehelyett bérbe adott lakásokban fognak lakni, s a város különböző pontjain elhelyezve, a helyi közösség nagy örömére a környéken mozognak, és költik el a pénzüket. Mivel nem egy elkülönített szurkolói zónában fognak lakni, közlekedni, hanem a város szívében, jobban megismerkedhetnek a helyszínnel, s szívesebben is térnek vissza egy másik alkalommal. Az Airbnb nagy hangsúlyt akar fektetni a hátrányos helyzetű, például kerekes székes drukkerek és a menekült sportolók fogadására is. A NOB és az Aribnb megállapodásának része, hogy a sportolók és csapataik is olcsóbban szállhassanak meg az Airbnb-n keresztül.

(Via)

Keresés az oldalon