Világ 2021. július 10.

Ausztriában tovább enyhítenek a korlátozásokon

Startlap Utazás Világ 2021. július 10.
Az enyhén emelkedő számú napi új koronavírusos megbetegedések ellenére is folytatja nyitási tervét Ausztria, és július 22-től tovább enyhít a jelenleg még érvényben lévő korlátozásokon.

Sebastian Kurz kancellár bejelentése elsősorban a maszkviselési szabályokra vonatkozik. Ezek szerint július végétől már csak az egészségügyi és szociális intézményekben, az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, hivatalokban és a tömegközlekedésben kell maszkot viselni, az egyéb kereskedelmi egységekben – mint például a cipő- és ruházati boltokban, elektronikai és barkácsüzletekben – viszont már nem.

Az osztrák kancellár hangsúlyozta, “nem lehet állandósult állapot a szabadságjogok korlátozása”, és mivel elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, mindenkinek önmagának kell vállalnia annak a kockázatát, hogy amennyiben nem veszi fel az oltást, nagy valószínűséggel előbb-utóbb megfertőződik. Egyúttal újra felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni, és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.

Ausztria
Ausztria tovább enyhít a korlátozásokon. Fotó: Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency via AFP

Vészforgatókönyvek készültek az őszre

Leszögezte, amíg a jelenlegi oltóanyagok hatékonyak a koronavírus különböző mutációival szemben, a kormány nem tervez további korlátozásokat. Hozzátette, a napi új megbetegedések száma ugyan enyhén növekszik, de – mivel az idősek, és veszélyeztettek átoltottsága 85 százalék körül van, és a vírus most már inkább a fiatalokat támadja meg – ez nem jár együtt a kórházban ápoltak számának növekedésével.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, a tárca megbízásából született egy tanulmány, mely különböző vészforgatókönyveket tartalmaz az őszre. Ezek a számítások figyelembe veszik a delta variáns terjedési sebességét és a lakosság feltételezett átoltottsági szintjét is. “Ennek alapján minimum 70-80 százalékos átoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy egy negyedik hullámot, és vele együtt a kórházak túlterheltségét el lehessen kerülni” – jelentette ki a miniszter. Mindazonáltal Mückstein optimistának mutatkozott, és véleménye szerint, “ha marad a júniusi oltási tempó, akkor nem lesz baj”.

(MTI)

Keresés az oldalon