Az újranyitó Ausztria természetközeli kalandokkal vár

Szükösdi Judit
Az Isel gleccserfolyó vadregényes környezete, Salzburg tartomány erdei kalandösvényei, vagy nordic walking Burgenland-szerte: Ausztria számos természetközeli élménnyel várja a látogatókat.

“Vissza a természetbe” – hangzott el a szlogen az Österreich Werbung nyárnyitó rendezvényén, amit a Városligetben tartottak. A koronavírus-járvány miatt még inkább felértékelődött az aktív kikapcsolódás, a szabadban töltött idő szerepe. Éppen ezért az eseményen olyan természeti látványosságokat, túraútvonalakat és programokat ajánlottak, amiket érdemes felfedezni Ausztriában, akár egyedül, párban, a családdal, vagy barátokkal utazunk szomszédainkhoz.

Fotó: Sebastian Stiphout/Österreich Werbung

Elképesztő látványt nyúlt például az Isel, Ausztria utolsó szabályozatlan gleccserfolyója: gátak és egyéb akadályok nélkül folyik a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, az Umbalkees-gleccsertől egészen a Dráváig. A hosszútávú túraútvonalat öt szakaszra osztva, öt nap alatt járhatjuk végig, s ezalatt festői hegyi falvakra, napsütötte völgyekre, homokos strandokra, békés ősrégi erdőségekre, robajló vízesésekre is lelhetünk.

Nordic walking Burgenland-szerte

A határ menti Burgenland is ideális feltételeket kínál a természetben történő kikapcsolódáshoz. Több, mint  2500 kilométernyi kerékpárút, lovaglás, golfozás, futás, nordic walking, túrázás, kenuzás, sárkányhajózás, vitorlázás vagy szörfözés lehetősége várja a sportolni vágyó turistákat. Mint az a nyárnyitón is elhangzott,

ha valakinek nincs saját nordic walking botja, a tartományban egyre több kölcsönzőhely található.

Érdemes még az utazás előtt informálódni vagy legkésőbb a megérkezés után és már kezdődhet is a séta. Burgenland-szerte minden kezdő és haladó gyalogosok található a saját erőnlétének megfelelő útvonalakat.

Természetközeli kalandok Salzburg tartományban

Az eseményen Salzburg tartomány, és maga a város is kiemelt hangsúlyt kapott. S valóban nagyszerű élmények várják a látogatókat arrafelé is: a Salzburgi Saalachtal völgyben nyaralóknak többek között a Weissbach természeti park (Naturpark Weissbach) erdei kalandösvényét, a „Walden”-t ajánlják.

Ideális program gyerekes családoknak, a kicsik kiugrálhatják magukat, vadnyomokat kereshetnek, erdei bogyókat gyűjthetnek.

De ott van például Saalfelden Leogang-ban a „Leos Spielewanderwegjátékos erdei túraút, mintegy két órába telik a bejárása. Játékos állomások, csúszdák tarkítják az utat, de gyönyörű a panoráma is. 

 Természetközeli kalandok várják a vendégeket Salzburg városában is. A Mönchsberget, a Festungsberget és a Kapuzinerberget magában foglaló városban vagy a Salzach partján tett séta alkalmával szinte kézzel foghatóvá válik a történelem. A látogatók csodás kertekben és parkokban is élvezhetik a napsütést: a legnépszerűbbek közé tartozik a Mirabell-kert, a Volksgarten, a Helbrunner Allee és a Hellbrunner Park. Ezen kívül Salzburg Ausztria egyik leginkább biciklibarát városa, ahol a kiválóan kiépített kerékpárút-hálózatnak köszönhetően Salzburg és környékének nevezetességei kényelmesen felfedezhetők kerékpárral is.  

Fotó: Martin-Steinthaler/Österreich Werbung

Júliustól enyhítések

Az esemény napján jelentették be, hogy Ausztriában július elsejétől tovább enyhítenek a korlátozásokon. Kinyithatnak a több mint egy éve zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is. A fő szabály azonban továbbra is életben marad: az éttermeket, színházakat, mozikat, fürdőket, valamint a kulturális és sportrendezvényeket továbbra is csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen, vagy negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.