Drágulnak az ausztriai szállások

Startlap Utazás
Soha nem látott munkaerőhiány tombol az ausztriai turizmusban, 25-30 ezer dolgozó hiányzik a szektorból.

Noha a szezon előfoglalásai ígéretes nyári forgalmat vetítenek előre az ausztriai turizmusban, a drasztikus munkaerőhiány és főként az energiaárak elszabadulása miatt szokatlan nehézségekkel szembesülnek a szolgáltatók – írja a Magyar Nemzet.

Az érintett vállalkozások 80 százaléka nem talál szakmunkásokat vagy megfelelő munkaerőt. 

A jelentések szerint különösen a vendéglátóhelyeken – a kedvezőtlen bér- és munkakörülmények miatt – mostanra megduplázódott a létszámhiány 2018 óta – olvasható a lapban.

Szintén jelentős problémát okoz az osztrák turizmusban az infláció, különösen az energiaárak megugrása, aminek az a következménye, hogy a szállásadók fele részben vagy teljes mértékben a vendégekre kénytelen áthárítani a megnövekedett költségeket.

Getty Images

A munkaerőhiány enyhítése érdekében a szállásadóknál szükség lehet a digitalizációs megoldások fokozására, továbbá pluszjuttatásokra a munkavállalóknak és a továbbképzések minőségi feltételeinek javítására. A szezonális munkaerőt komfortosabb szálláslehetőségekkel, extra ellátással is csábítanák az osztrák turizmusban.

Megoldásként felmerült annak a lehetősége is, hogy a vendéglátóhelyek átállnak a lépcsőzetes nyitvatartása, de akár a vasárnapi szünnapot is bevezethetik.