Ínyenc síútvonalakkal is készülnek a téli szezonra Ausztriában

Startlap Utazás
Nehéz szezont tudhat maga mögött Ausztria legnagyobb síszövetsége, ám a Ski amadé számos újdonsággal készül az idei télre, mind az öt régiójában. Adrenalinban, helyi specialitásokat kínáló hüttékben, érdekességekben nem lesz hiány.

Ausztria legnagyobb síszövetsége hisz a téli turizmusban, és optimistán tekint a jövőbe – hangzott el a Ski amadé budapesti sajtótájékoztatóján szerdán. Várakozásukat alátámasztja, hogy a hét elején az osztrák turizmusért felelős miniszter közölte: szigorú szabályozás mellett, de lesz Ausztriában téli síszezon.

Az FFP2-es maszk viselése a sífelvonók zárt kabinjaiban kötelező, ugyanakkor a sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem – mivel az igazolások ellenőrzése a jegyek megvételénél történik majd, így elkerülhetők a hosszú sorban állások a síliftekbe beszálláskor. (Hogy milyen igazolásokra van szükség, cikkünk végén, a beutazási szabályoknál olvasható.)

Az osztrák sípályákat tehát a magyarok előtt is megnyitják. A legnagyobb ausztriai sívidéken összesen 356 karbantartott lejtőn, 760 kilométernyi sípályán és 270 modern felvonó segítségével élvezhetik a téli sportokat.

Regionális ínyenc síutak

A Ski amadé számos újdonsággal készül a szezonra mind az öt régiójában, tehát a Salzburger Sportwelt, a Schladming-Dachstein, a Gastein, a Hochkönig és a Grossarltal régiókban egyaránt. Az egyik ilyen, hogy a síterepek mellett a kulináris specialitásokat is megismerhetjük 13 ínyenc síútvonalon.

Fotó: Ski amadé

A helybéliek tippjeit beépítették az útvonalakba, és sok hütte például maga állítja elő a kiváló minőségű élelmiszereket és a hagyományos ételek főbb összetevőit, vagy közvetlenül a helyi termelőktől szerzi be azokat.

Az állomáshelyeket úgy alakították ki, hogy a síelők egy nap alatt felkereshetik az útvonal mentén található összes hüttét, de aki szeretné, kiválaszthatja előre is a személyes kedvencét.

Újdonság továbbá, hogy a síszövetségben található Intersport Rent üzletek online sí- és síruhakölcsönzési lehetőséget kínálnak majd.

Síelés Ausztriában
Fotó: Ski amadé

A fejlesztések között említették, hogy a Snow Space Salzburg és a Filzmoos síterepeken két új felvonót építenek, amelyek a következő téli szezonra készülnek el: a Flying Mozart felvonó és a sixpack Mooslehen 6 személyes ülőlift.

Felejthetetlen élmények

Az idei szezontól a Ski amadé “Made my day” mottóval már nemcsak egész napos programokat, hanem egyedi ajánlatokat is kínál. Az egynapos élménycsomagok során a kis csoportokat tapasztalt vezető kíséri. Ha valaki igazi adrenalinlöketre vágyik, a 2700 méter magasan elfogyasztott reggeli után egy egész napos freeride-túrán vehet részt a Dachstein-hegységben. Akik szívesen tekintenek be a kulisszák mögé,  a Salzburger Sportwelt régióban exkluzív bepillantást nyerhetnek egy hegyi felvonók működésébe. Aki mindig is szerette volna tudni, milyen érzés egy ratrakon ülni, a Hochkönig síterepen töltött sínap végén kipróbálhatja: felülhet egy sípályakarbantartó-gépre. A Grossarltal régióban a koránkelők az Early Bird ajánlattal elsőként vághatnak neki a tökéletesen előkészített pályáknak. Ha valaki egy pihentető napot szeretne eltölteni a sípályáktól távolabb, kipróbálhatja a síjógát Schladming-Dachstein régióban vagy a hótalpas túrázást a gasteini Zirbenbergen

Éjszakai szánkózás. Fotó: GTG_Marktl Photography

A művészetek meghatározó szerepet játszanak a Gasteini-völgyben: a februári Art on Snow fesztivál alkalmával különleges hó- és jégszobrokat csodálhatunk meg, a márciusi Snow Jazz pedig egyedülálló zenei élményeket tartogat.

Öt százalékos áremelkedés

A koronavírus-járvány hatásai a 2020/2021-es szezonban túlnyomórészt megbénították a téli turizmust. A külföldről érkező vendégek az elmúlt téli szezonban nem tudtak Ausztriában üdülni, így a Ski amadé síszövetségnél mindössze 0,3 millió vendégéjszakát regisztráltak, az előző évi 6,68 millióval szemben. További beszédes adat, hogy 1,5 millió első alkalommal történő síbérlethasználatot jegyeztek, ez az előző évben 7,0 millió volt.

Christoph Eisinger, a Ski amadé ügyvezetője kérdésre válaszolva elmondta, idén öt százalékos lesz az áremelkedés. Ez nem fedezi ugyan a múlt szezon veszteségeit, de a kiesést nem lehet a jegy-és bérletárakra terhelni – tette hozzá.

Az ügyvezető szólt arról is, hogy milyen lépéseket tesznek a fenntarthatóság érdekében: az új online platformon a vendégek a síelés minden részletéről tájékozódhatnak, az utazástól kezdve a szálláson és felvonókon át egészen a gasztronómiáig, illetve tippeket is kapnak, hogyan tegyék fenntarthatóbbá a síüdülésüket.

A beutazás feltételei Ausztriában

A szomszédos országban az úgynevezett 3G-szabályt alkalmazzák, azaz a karantén nélküli beutazáshoz a három igazolás egyikére van szükség: negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltásra vagy gyógyulási igazolásra. A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el. A tesztek esetében 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztre van szükség. Ausztriában a külföldieknek is lehetőségük van ingyenes tesztelésre a tesztutcákon, amik – ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott – , a Ski amadé régióban is elérhetőek. Az igazolásokról bővebben.