Idén szinte elmaradt Ausztriában a síszezon

Fatima
Jelentős visszaesés tapasztalható az idei osztrák téli szezon eddigi forgalmában, a helyzet csak kissé javulhat a szezon végére.

A bécsi Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (WIFO) gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint a salzburgi síterepek a tavalyi bevételeik 85%-át vesztettél el az idén, és számos tiroli síterep is 80-90% közötti mínuszban tart. Novemberben és decemberben 94%-kal csökkent a vendégek és 89%-kal a vendégéjszakák száma. Ezeket a számokat az utolsó teljes szezon (2018/2019) adataihoz viszonyították. Noha szeptembertől még kinyithattak a gleccserek, november 1-től leállították a síterepeket. Az osztrák síliftek karácsonykor indulhattak el ismét, de külföldi vendégek hiányában elég gyengén alakult a szezon – írja a Síelők.hu.

Az adatok alapján elmondható: idén szinte teljesen elmaradt az osztrák síszezon.

A vendégek számában a legnagyobb visszaesést Tirol (-95,6%), Vorarlberg (-94,4%) és Salzburg tartomány (-94,3%) jelentette. Keletre haladva csökken a veszteség mértéke, a magyar határhoz közeli Alsó-Ausztria tartományban “csak” 66,3%-os a visszaesés – ez a terület leginkább Bécs közelségének, az egészségturizmusnak és az üzleti útra érkezőknek köszönheti az enyhébb visszaesést.

Ischgl Ausztria (Fotó: Getty Images)

A sípályákon nem volt töbeg – már amelyikek kinyitottak, akadtak olyanok is, ahol csak hétvégén fogadtak vendégeket. A működő síterepeken sem nyitották meg az összes pályát, legnagyobb bevételi forrásuk, a többnapos bérletek értékesítése pedig szinte teljesen lenullázódott, napijegyekből csak a nagyobb települések közelében lévő található síterepek profitálhattak. Kezdődik a síszünet, ám nem segít a helyzeten, hogy a szállásokat turisztikai céllal nem lehet igénybe venni – így elmaradnak a nagy utazások, marad a környékbeli síelés, amely kissé javíthat néhány síterep számain. Aki még reménykedik, hogy suhanhat egyet az ausztriai pályákon, annak február közepéig kell kitartania: ekkor dőlhet el, hogy enyhítenek-e az elkövetkezendő hetekre, hónapokra nézve.