Világ 2021. szeptember 11.

A világ legolcsóbb Michelin-csillagos étele elvesztette a csillagát

Balázs Világ 2021. szeptember 11.
A szingapúri Hawker Chan étterem sztárfogása 2016-ban kapta meg először a gasztrovilág egyik legnagyobb elismerését.

„A világ legolcsóbb Michelin-csillagos étele” egy kicsit furcsa jellemzés. Nyilvánvaló, hogy minden séfnek büszkének kell lennie arra, hogy csodálatos ételeket készíthet izmosabb költségvetés nélkül; ugyanakkor senki sem akarja, hogy a legjobbak között tartsák számon, és mégis anyagi gondokkal kelljen küszködnie.

2016-ban a szingapúri Chan Hong Meng egy szójás csirkés rizses fogással, amelyet 3 dollár alatt (kb. 900 forint) lehetett kapni a Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle étteremben, megkapta a kétélű megnevezést, amikor a város első Michelin-kalauza egyetlen csillagot adott a vándorbódéjának.

Ahogy az várható volt, Chan bezsákolta a sikert és a brandje részévé tette: A bódé nevét a sokkal könnyebben megjegyezhető Hawker Chan névre változtatta, és további helyszíneken kezdett terjeszkedni más országokban. De sajnos a növekedés mára láthatóan aláásta a siker eredeti lendületét: A Hawker Chan elvesztette Michelin-csillagát.

„Chan Hon Meng séf 2009 óta készíti a híres szójaszószos csirkerizst a titkos receptjével és főzési módszerével, amely a Hawker Chan 2009-es indulása óta nem változott. Mindig is úgy gondolta, hogy az ételeit naponta frissen kell elkészíteni, és a főzés nem (egy) központi konyhában történhet” – mondta a Hawker Chan egyik képviselője a CNN Travelnek. „Reméljük, megtudjuk, hogy a Michelin-kalauz miért hagyott le minket idén a listáról. Ugyanakkor azt is megértjük, hogy mindenkinek megvan a saját véleménye, amikor az ételválasztásról van szó. Továbbra is ízletes és megfizethető ételeket fogunk felszolgálni, hiszen ez a mi elképzelésünk és küldetésünk”. A képviselő ezután hozzátette: „Mindent megteszünk azért, hogy a következő évben ismét elnyerjük a csillagot.”

A szingapúri első Hawker Chan étterem a névváltoztatás előtti időkből.
A szingapúri első Hawker Chan étterem a névváltoztatás előtti időkből. (Forrás: Kyle Malinda-White/picture alliance via Getty Images)

Természetesen a Michelin-kalauz mindig elveszi a csillagokat, ha egy étterem minősége megváltozik. És igaz, ami igaz, születtek a Hawker Chanről olyan beszámolók is, amelyek legfeljebb rendben lévőnek, illetve átlagosnak találták a korábbi csillaggal jutalmazott fogást.

Hogy a csillag elvesztése, amely mindenki számára ismertté tette az eredeti ételbódéját, milyen hatással lesz Chan üzletére, azt még nem tudjuk. De furcsa módon olyan világban élünk, ahol számos séf visszaadta a Michelin-csillagot, vagy azt kérte, hogy egyáltalán ne szerepeljen az útmutatóban.

(Via)

Keresés az oldalon