Belföld 2019. november 21.

A világ legjobb célpontjai között az Országos Kéktúra

Startlap Utazás Belföld 2019. november 21.
A 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolta a Magyarországon átívelő Országos Kéktúrát a National Geographic magazin nemzetközi honlapja.

Páratlan sikert ért el a legismertebb magyar turistaút, mely Magyarország északi tájain halad keresztül. A Kőszegi-hegységben található Írott-kő csúcsánál kezdődik, és  1167 kilométerrel arrébb ér véget Hollóházánál.

Az Írott.kő csúcsánál, az Országos Kéktúra nyugati végpontjánál
Zenyik Róbert, Lõrincz Olivér és Medgyessy Gergely ultrafutók (b-j) az Írott-kõ csúcsán 2016. július 14-én, miután egy hét alatt, megállás nélkül, egymást váltva végig futották az Országos Kéktúra távját.
MTI Fotó: Nyikos Péter

A bolygó legismertebb túrahelyeivel került egy sorba

Az Országos Kéktúra a világ legismertebb tudományos ismeretterjesztő magazinjának listáján olyan látványosságok között áll helyt, mint a Kalahári-sivatag, a Grossglockner-Hochalpenstrasse, Parma városa, a Maldív-szigetek, Asztúria, Tasmania, a Kamcsatka-félsziget vagy a Grand Canyon Nemzeti Park – tudatta az MTI-vel csütörtökön a Magyar Természetjáró Szövetség.

A szerkesztőségek döntöttek

A National Geographic huszonötös listájának készítői a magazin honlapján közölték, hogy a National Geographic Traveler’s tizenhét országbeli szerkesztőségével és saját, világjáró szakértőikkel egyeztetve alakították ki a legvonzóbb és legfenntarthatóbb turisztikai célpontok névsorát.

Ma már sok segítséget kaphat bárki, aki nekivág a Kéktúrának

Mint a Magyar Természetjáró Szövetség emlékeztet, az Országos Kéktúra teljes útvonalának részletes, szakaszonkénti ismertetője számtalan útba eső látnivalóval együtt elérhető magyar, angol, német és szlovák nyelven a szervezet online útikönyvében, a Természetjáró.hu honlapon.

Az ingyenes Természetjáró applikáció terepen lehet segítséges, mivel akár offline módban is alkalmas navigációra, és a felhasználói felülete a mobilkészülék nyelvét követi, ezért akár a helyismeret nélkül érkező külföldi turistákat is végigvezetheti az Országos Kéktúrán – hívta fel a figyelmet a kommüniké. Egyébként elérhető már egy másik app is, amely konkrétan az útvonalra specifikáltak, és még segítséget nyújt a pecséthelyek megtalálásában is. 

Akik már teljesítették 

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai koordinálásban működő Országos Kéktúra útvonala 1167 km hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal. Mostanáig ezt a távot már több mint 6700-an teljesítették – áll a szövetség közleményében.

Másfélmillió lépés Magyarországon

Rockenbauer Pál csodálatos sorozata 1981-ben került a tévék képernyőjére: az akkori Kéktúra útvonalát járták be, de nem a nyugati, hanem a keleti végpontjából elindulva. Magyarországon a tévénézők jelentős többsége ekkor szembesült ezzel a lenyűgöző útvonallal először.

(MTI)

Keresés az oldalon