A felkapott Bari: mit nézzünk meg a városban és körülötte?

Laura 2019. augusztus 11. Világ

Dél-Olaszország kis hangulatos városkája, Bari mostanában egyre népszerűbb úti cél a magyarok körében. Mi is eltöltöttünk ott egy hétvégét - elmondjuk, mit láttunk és mit tartunk látogatásra érdemesnek ott, illetve a közelben.

Bari (ejtsd: bári) az olasz csizma kicsi, hangulatos települése, ahol első pillanattól kezdve megtapasztalhatod a valódi, dél-olasz életérzést.

A célunk ezzel a cikkel nem az, hogy A-tól Z-ig felsoroljunk minden látnivalót Barin és környékén, hanem kiemelni közülük azokat, amelyeket tapasztalataink alapján tartunk jó úti céloknak.

 

Alapvető tudnivalók Bariról

Utaznál, de nem tudsz dönteni? Kövesd az Utazás Tippek oldalt a Facebookon a legmenőbb úti célokért!Követem!
  • 325 ezer fős; Nápoly után Dél-Olaszország második legnagyobb városa
  • az Adriai tenger partján, Bari megyében található, Puglia régió székhelye
  • az ókorban fontos kikötőváros volt, virágkorát a 16. században élte, Aragóniai Izabella hercegnő uralkodása idején
  • ma jelentős ipari és oktatási központ – sok egyetemista fiatallal találkozol itt
  • éghajlata mediterrán
  • Budapestről fapados repülőjárattal egy óra alatt elérhető

A város összképe

Barira mi repülővel érkeztünk, innen, hacsak nem taxival vagy, vagy autót bérelsz, vonattal és busszal is bejuthatsz a városba. Az eligazodás nem nehéz, habár elő-előfordul, hogy nincs kiírva angolul az, aminek igencsak jót tenne, de emberi segítséget minden ilyen közlekedési csomópontnál találsz.

A városba beérve még nem a tipikusan szép, mediterrán hangulatú összkép tárul a szemed elé, ehelyett inkább a koszos, egyszerű és szegényesebb utak és üzletek. Nem szabad azonban megijedni!

A főtértől, a szökőkúttól befelé haladva ugyanis rohamosan javulni kezdenek a kilátások; hirtelen egy olasz Váci utcában találod magad, drága és márkás boltokkal, bámészkodó turistákkal.

Ezen az úton tovább haladva éred el idővel az óvárost, Bari első számú és kihagyhatatlan részét.

Barinak kikötős és stranddá alakított része is van, ahol a tenger látványát és vizét élvezheted. Ami pedig mindenütt jellemző, az a rengeteg kávézó és cukrászda, és persze éttermet is bőven találsz.

Az utcácskák kifejezetten szűkek, sokszor van, hogy két ember sem tud egymás mellett gyalogolni az utcán. Az összkép nem a legtisztább, a városi szemét mindenfelé meg-megmutatkozik, de a nevezetességek bőven kárpótolnak ezért.

Óváros (Bari Vecchia)

Kép: iStock

Ahogy arra talán számítasz is, a Szent Miklós (San Nicola) és a San Sabino templomok által körülhatárolt óvárosban csodaszép fehér köves házfalak, girbegurba utcácskák és lépcsők közt kacskaringózhatsz, miközben hamisítatlan olasz arcok figyelnek téged az ajtajukat vagy az erkélyük könyöklőjét támasztva.

A Szent Miklós bazilikában egy sírhelyet is meglátogathatsz, itt van ugyanis eltemetve “a Mikulás”, azaz maga Szent Miklós.

Legalábbis egy bizonyos felfogás szerint. Pár éve ugyanis felütötte fejét az újabb felfedezés, hogy nem az ő, hanem egy másik püspök földi maradványai nyugszanak itt, de erre konkrét bizonyíték (még) nem született.

Ami azonban még különlegesebb látnivaló Bari óvárosi részében, az az Arco Basso nevű utcácska, ahol jó időben kint, a házuk előtt üldögélnek a pergő nyelvű – de csak olaszul tudó – nénik, miközben kézzel gyártják a sok-sok durumtésztát.

Ebben a videóban láthatod őket 4 perc 50 másodperctől:

A helyi durumtésztából természetesen vehetsz is a szuvenírboltokban, és meg is éri, mert tényleg sokkal finomabb, mint az átlagos tészták!

Az óvárosban tett látogatás során erősen javasoljuk még a kis, helyi fagyizókból beszerzett gelati megkóstolását – nem fogod megbánni!

Bari vára (Castello Normanno-Svevo)

Kép: iStock

Az 1132 környékén felépült vár, amit egy lerombolás után 1233-ban építettek újjá, egy időben még börtönként is funkcionált.

Gyakorlatilag egy teljes értékű várról van szó, nem hiányos romról tehát, amit akár csak kívülről is érdemes lehet körbesétálni.

Ha viszont több időd is van, akkor nézd meg, épp milyen kiállításokat rendeztek meg a múzeumában!

Egyébként több más múzeum közül válogathatsz még, például a régészeti múzeum, a gipszmúzeum – Puglia híresebb építményeinek gipszmodelljeivel -, vagy a Városi Képtár is tartogathat sok kulturális élményt számodra.

Strand (Pane e Pomodoro)

Kép: iStock

Mint fentebb már említettük, Barinak strandja is van, amit kifejezetten a lazításra javaslunk. Nem nyújt különösképp lélegzetelállító, vagy extra látványt, egyszerűen csak egy homokos tengerpart, ahol kifújhatod magad, ehetsz-ihatsz valamit, és csobbanhatsz, napozhatsz egyet, már ha nyári idő van.

A strand neve egyébként azt jelenti: “kenyér és paradicsom”, régen ugyanis a szegények ezen a területen ették meg paradicsomos kenyereiket.

Nem a város központi helyén van, hanem onnan egy bő 2 kilométerrel odébb, ami azt jelenti, hogy tömegközlekedéssel és autóval elég gyorsan, gyalog pedig olyan 30-40 perces sétával érhető el. Ingyenes strand, tiszta vécével, és barátságos választékú büfével.

Piac

Kép: pxhere

Keveseknek jut eszébe a turisták közül, de az egyik legjobb programötlet egy délelőtti séta gyanánt Bari piacának bejárása. Hatalmas, rengeteg árussal, akik olyan gazdagon kínálják portékájukat, hogy nem győzöd mind felfogni, mit látsz.

Száz százalék, hogy venni fogsz legalább egy-két finomságot, ezért érdemes azzal a tervvel nekiindulni, hogy itt vásárolsz be ebédre vagy vacsorára.

Különösen ajánljuk például a mennyeien krémes töltött sajtot, a burratát, ami messze lekörözi még a legminőségibb mozzarellát is. De a halak és tengeri herkentyűk kedvelői is találnak itt mindent, a szárított, sózott apró haltól a még élő és mozgó rákokig, polipokig bezárólag.

Ebben a videóban láthatsz egy kis piacbejárást, több más Barin és közelében szerzett gasztronómiai élménnyel együtt:

Az árusok tapasztalataink szerint rendkívül kedvesek és vendégszeretőek, ha pedig észreveszik, hogy külföldi vagy, sokszor már nyomják is a kezedbe apró kóstolóikat. Eszükbe sem jut amiatt problémázni, hogy fotózni vagy videózni szeretnéd a portékáikat, és szívélyesen, nagy hanggal magyaráznak neked angolul, vagy olaszul – akkor is, ha nem érted, mit mondanak.

Éjszakai élet

Mint azt már említettük, Barin sok az egyetemista, a város hangulata így estefelé fiatalosan pezsgővé válik – különösen szombat este. Nagy hangú, bulisan felöltözött fiúk és lányok indulnak el meghódítani a várost, de az idősebbekkel is megtelnek a bárok, kávézók és éttermek.

A nyüzsgés ugyanakkor inkább a fő tér környékére koncentrálódik, így ha a kis utcás részek valamelyikében foglalsz szállást, továbbra sem kell különösképp aggódnod az éjszakai zajoktól.

Az óváros sötétedés után, az esti megvilágítással is csodaszép képet nyújt, így ha netán csak ekkorra jutnál oda, hogy megnézd, pánikra semmi ok, élvezni fogod!

Látnivalók a környéken

Három városkát javaslunk még megtekintésre, amiket semmiképp se hagyj ki, ha időd engedi. Mindhárom helyen el lehet tölteni bő félnapot, de ha ráérősebben mozogtok és többet lazítotok, vásárolgattok, akkor akár egészet is.

Alberobello

Bari környékén az első számú és leghangulatosabb látnivaló a világörökség része, Alberobello, a 16.-17. században épült, tündéri kis kőházacskáival. Ezt szó szerint értsd: a házikók teljes egészében kőből készültek.

Ennek oka, hogy II. Giangirolamo di Acquaviva gróf olyan lakhelyeket akart építtetni a parasztembereknek, amelyek után nem kell adózni – vagyis az adószedők érkezésekor gyorsan lebonthatók, majd a “veszély” távozta után hamar vissza is építhetők.

És bizony, ezt a taktikát éveken át alkalmazták is az adók elkerülésére. Egészen, amíg a gróf le nem bukott, és börtönbe nem került.

Kép: Pixabay

A házak süvegein különféle jeleket és szimbólumokat is látsz; ezek akár egészen ősiek is lehetnek, de van köztük, amely szerelmi vallomás. Ha nyitott szemmel sétálsz, találhatsz olyan házikót is, ahol az ott lakók még valamilyen régi mesterségüket űzik. Persze jó sok szuvenírboltot is találsz a házakban, úgyhogy ne aggódj, nem térsz haza üres kézzel innen sem.

Amit mindenképp javaslunk: átsétálni a város másik végébe, és onnan ránézni a kőházak erdejére!

Ostuni 

A másik, szorosan a környéken lévő látnivaló Ostuni, a fehér város, amit nem is feltétlenül napközben, sokkal inkább estefelé érdemes megnézned. Gyönyörű ugyanis, ahogy a lemenő nap aranyló fénye befesti a sok-sok fehér házfalat. 

A dombtetőn álló városka Puglia legszebbjei közé tartozik.

Itt is girbegurba utcácskák, szűk és kanyargózó útvonalak várnak, amelyek végén véletlenszerűen kötsz ki egy apró kis kávézónál, vagy egy lélegzetelállító kilátást nyújtó terasznál, ahonnan megcsodálhatod a tengert.

Mindenképp érdemes megcsodálnod a városképben csodaszépen emelkedő katedrálist és a püspöki palotát is.

Monopoli

Hasonló távolságra van Baritól a romantikus kis kikötőváros, Monopoli is, ahol szintén kellemes sétát tehetsz, igazi olasz életérzéssel. Őszintén szólva nekünk Monopoli még Barinál is jobban tetszett.

Ha csak a kikötőig eljutsz, és ott, a várfal mentén teszel egy kört, már megéri az út, de még jobb, ha fölsétálsz a várnegyedbe is, ahol a várárkon túljutva sok-sok aranyos kis utcácska labirintusában császkálhatsz, telis-tele apró katolikus szentélyekkel és ráérősen bámészkodó olaszokkal.

Kicsi, hangulatos sörözőkből és kávézókból, na meg csodaszép panorámát kínáló, jó minőségű étteremből sincs hiány.

Ami Monopoli óvárosában a legjobb, hogy kevésbé árasztják el a turisták, így itt igazán kényelmesen bámészkodhatsz, és igazán átveheted a nyugis olasz hangulatot.

A gyönyörű barokk katedrális mellett megnézhetsz például egy kriptamúzeumot is, a Palmieri palota előtti szép fő téren pedig érdemes elfogyasztanod egy hűsítő italt, vagy akár egy mennyei éttermi ebédet.

Keresés az oldalon