Világ 2019. október 14.

9 lakóbusz, amiben szívesen eléldegélnénk életünk végéig

Startlap Utazás Világ 2019. október 14.
Milyen lenne, ha az utazások során magunkkal vihetnénk az otthonunk melegét, sőt még annál is többet: igazi luxusvillában járhatnánk be akár Európát? Nos, valami ilyesmit valósítanak meg a világ legjobb lakóbuszait megálmodó cégek is, akik rengeteg sztárnak építettek turnébuszokat. Következzék egy olyan válogatás az országutak királyaival, ahol nem lesz olyan darab, amelyiket ne fogadnánk el családi fészeknek is.

Concorde Centurion 1200 / 1205 GST

A sorban az első még csak nem is busz, hanem egy Mercedes kamion, amelyen pazarul alakították ki a felépítmény részt, hatalmas ablakokkal. A bejárati ajtó kinyitásával kissé vigyázni kell, mivel azonnal leereszkedik a lépcsősor, amelyre fellépve pillanatokon belül egy fényűző helységben találjuk magunkat, vagyis a nappaliban.

 

A luxus lakóautóban a dió sötétje és a fehér szín dominál. Alapvetően kétágyas, de bármikor négyágyassá alakítható, sőt a bal oldali része szélesíthető, mivel egy gombnyomással a fal kitolható. Ez a típus kisebb autót is magával tud szállítani, a helyet a fekvőrész alatt, a hatalmas csomagtartótérben alakították ki.

Newmar 2020 King Aire

A több, mint fél évszázados múlttal rendelkező Newmar által gyártott szárazföldi yacht kinézetre egyszerűbbnek tűnik, mint a korábban bemutatott darab, de belülről simán veri azt.

 

Az ülő és fekvő alkalmatosságok mindegyike bézs bőr borítást kapott, a padlóra márvány került.

A kialakítása miatt 4 utasnak nyújt kényelmet, de egy kis kávézásra 12-en is leülhetnek.

Vario Signature 1200

Itt már érezhetően fejest ugrunk a mondén életérzésbe, ez nem belépőszintű járgány, bár van egy kis távolsági busz életérzés a külsőben (pedig megint kamion-alapról van szó, egyébként). A Signature-ben hat ember hajthatja álomra a fejét a legnagyobb kényelemmel körbe övezve.

 

Természetesen a járgány oldalsó fala egyetlen gombnyomásra kiszélesedik, sőt a vezetőülés feletti plafonból igény szerint ágy ereszkedik alá. A belső tér egybefüggő, így nagyobbnak tűnik a ténylegesnél, mivel nem tagolták annyira kisebb részekre.

Végül, de nem utolsósorban, a Signature tágas csomagterében már senkinek sem kell Fiat 500-al beérnie, hiszen akár egy Mercit is el lehet helyezni ott.

Volkner Mobil Performance

A német cég minimál dizájn stílusában alkotta meg gépjárművét: kívülről a teljes szerénység jellemzi, olyannyira, hogy kifejezetten ragaszkodtak a konzervatív lakóautó kinézethez és a karosszéria szürke színéhez.

Nem tudni, mennyire tesz hozzá az eladásokhoz a puritán külső (lévén az ár miatt csak nagyon gazdag ügyfelek jöhetnek számításba), mindenesetre a belsőnél is törekedtek az egyszerűségre. Bár a padlója márvány, de messze nem jellemzi olyan pompa, mint bármely, a felsorolásban szereplő társát, azért a hidraulikus kocsitároló részt nem felejtették el.

Foretravel IH-45

A népszerű amerikai gyártó fél évszázados évfordulójára olyan darabbal jött elő, amely ránézésre is erőt és fényűzést sugároz, mindezt úgy, hogy mellőzi a giccses dizájnt. Inkább előtérbe helyezi az otthon is megszokott praktikumot, megfelelően keverve a luxussal.

Fotó: Foretravel

Ha esetleg milliárdosként erre esne a választásunk, akkor érdemes tudni, itt már nem vihetjük magunkkal a Ferrarinkat, mert nincs beépített kis garázs az alvázba süllyesztve. De nem érdemes sopánkodni, a Foretravel kormánya mögé pattanva olyan panorámát élvezhetünk az utazás közben, amiért egyetlen sportkocsi sem tud kárpótolni.

EarthRoamer XV-HD

Az amerikai cég teljesen egyértelműen olyan vevőkre fókuszál, akik az utazásaik során akár a legzordabb körülmények között sem szeretnék hanyagolni a luxust, ugyanakkor a végletekig megbízható lakóautóra vágynak. Sikerült is a coloradói gyártónak olyan fenevadat a világra hoznia, amelytől bármely akcióhősnek könnybe lábadna a szeme, ha hozzá vágnák a slusszkulcsot.

 

A robosztus bestia külleme ne tévesszen meg senkit, belül maximálisan nyújtja egy családi otthon kényelmét, hat személyre tervezve.

Ha esetleg a világ végére tennénk egy laza kirándulást, akkor azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy 435 liter üzemanyagot tankolhatunk bele, a fedélzetén pedig több, mint 900 liter vizet tárolhatunk.

Marathon Coach

Az oregoni gyártó buszbelsői már rendesen hozzák a luxuslakosztályok hangulatát, mindenfajta túlzás nélkül, de remekül kihasználva a falak elmozdításának, szélesítésének lehetőségét.

 

A belső kellemesen letisztult vonalvezetése végig jellemzi nem csak a bútorokat, de a berendezési tárgyakat is. Ha valaki már tényleg ki tudja fizetni a horribilis összeget ezért a buszért, akkor örökre búcsút inthet a prémium szállodák világának.

The Heat – Anderson

Az Anderson lakóbuszait olyan világsztárok vették már igénybe, mint Brad Pitt, Vin Diesel, Jim Carrey.

A gyártó legismertebb járműve a Will Smith számára készült The Heat, ami távolról úgy tűnik, mintha klasszikus londoni buszt kereszteztek volna egy kamionnal.

Fotó: Anderson Mobile Estates

A belseje elképesztően hatalmas, a 16 méter hosszú felépítményben a megszokott berendezéseken kívül helyett kapott egy tágas tárgyaló, moziszoba, konditerem is. Ha valaki valami hasonlót szeretne, az Anderson természetesen nyitott rá, de itt már a foglaló is egy élet munkája lehet.

2020 Elegant Lady –  Liberty Coach

Mindenből csak a legjobbat válogatta össze az amerikai vállalat, a Liberty Coach, amely gyakorlatilag egy luxusapartmant sűrített be egyetlen járműbe.

 

Minden a teljesen egyedi tervezés és kivitelezés eredménye, nem véletlenül több, mint két és félmillió dollár a Liberty Coach utazó palotája.

Keresés az oldalon