Képeken a 9/11-es terrortámadás helyén újjáépített templom

Turi Dániel
Huszonegy év után, teljesen átalakítva újra megnyitja a kapuit a New York-i Szent Miklós ortodox templom.

2001. szeptember 11. A New York-i terrortámadás emléke a mai napig élénken él az emberekben: a Világkereskedelmi Központ leomlása és a következményei azon kevés események közé tartoznak, amelyeknek valóban történelemformáló jelentőségük volt. Ennek a megrázó pillanatnak és az áldozatoknak állít emléket a támadásban leomlott templom helyére álmodott új épület is, ami a napokban nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt – írja a Designtaxi.

Közel háromezer ember, több száz megrongálódott épület, feldolgozhatatlan kulturális és emberi tragédiák és veszteségek – nagyjából így lehetne összefoglalni az immár huszonegy évvel ezelőtt történt New York-i terrortámadásokat.

A Világkereskedelmi Központ leomlása magával sodorta a környező épületeket is, beleértve az egyik torony lábánál található Szent Miklós Templomot.

Bár eddig is rengeteg emlékhellyel és megnyitott központtal emlékeztek meg a tragikus eseményekről, a templom újjáépítése nem ment zökkenőmentesen – nemrég azonban, stílusosan Szent Miklós napján, december hatodikán megnyitott a hívők és a látogatók előtt az épület.

A templom és mellette a Nemzeti Szeptember 11-i Emlékhely, ahol a tornyok álltak
A templom és mellette a Nemzeti Szeptember 11-i Emlékhely, ahol a tornyok álltak

Képeken a 9/11-es terrortámadás helyén újjáépített templom

A templom és mellette a Nemzeti Szeptember 11-i Emlékhely, ahol a tornyok álltak
A New York-i Szent Miklós templom nappali fényben
A templom belseje, oltárral és szentképekkel
Fotó megosztása:

Santiago Calatrava, spanyol építész tervei alapján álltak neki a templom felújításának, de az évek során rengeteg akadályba ütköztek. Egyrészt, az eredeti elképzelés az volt, hogy egy iszlám mecsetet húznak fel ide, ám ezt végül, a közhangulatra való tekintettel, elvetették. Közben pedig elindult a környék újraépítése, folyamatosan adták át az épületeket, ami csak nehezítette a templom körüli munkákat, amit természetesen a koronavírus okozta lezárások sem könnyítettek meg. A nemrég megnyitott Szent Miklós ortodox templomot elnézve azonban úgy tűnik: megérte a várakozás. A tervező az isztambuli Hagia Sophia-t használta inspirációnak, ami az évszázadok alatt ortodox templomból lett mecset, majd múzeum, végül újra mecset.

– A békére vágyóknak egy nyugalmat sugárzó helyet szerettem volna kialakítani, ami azonban reflektál is arra, amin a városnak és az itt élőknek keresztül kellett mennie – idézi a férfit a Designtaxi. –

A megvilágított márvány és a sötétség találkozása is azt mutatja: a legsötétebb időkben is van valamennyi fény.

Ez az, ami miatt muszáj továbblépni, muszáj felállni és folytatni az életet. Mi itt maradunk és magunkban is meg kell találnunk a fényt.