5 szuper tipp helytakarékos csomagoláshoz

Laura 2019. augusztus 07. Tippek
Mutatunk pár trükköt, amivel sokkal kisebb helyet foglalnak majd el a cuccaid a bőröndödben!

Az utazásban talán az egyetlen igazán negatív dolog a pakolás. Kezdve onnan, hogy szedd össze, mi mindenre lesz szükséged, mi mindenre lehet szükséged, és mit zárj ki.

Ez már eleve nem valami egyszerű, pláne ha hosszabb, külföldi útra készülsz, és főképp akkor, ha valami egész más kultúrájú országba.

A minél ésszerűbb és praktikusabb cuccolás szabályait vesszük most sorra.

I. Ne légy lusta: írj listát!

Tényleg megéri a ráfordított időt, mégpedig nemcsak a mostani, hanem az elkövetkezendő utazásaid miatt is. 

Sorold fel egymás alatt az összes létező dolgot, amire valaha szükséged lehet – azokat is, amiket az éppen most sorra kerülő kiruccanásodra biztosan nem viszel el.

Utaznál, de nem tudsz dönteni? Kövesd az Utazás Tippek oldalt a Facebookon a legmenőbb úti célokért!Követem!

A legjobb, ha számítógépen, Wordben vagy Excelben készíted, ezután ugyanis könnyedén ki tudod majd jelölni (pl. más színekkel) azt, ami a mostani utadhoz mindenképp kell, és azt, ami kevésbé, vagy egyáltalán nem. A kijelöléseket pedig mind megszüntetheted és újrakezdheted majd a következő utad előtt.

Az is okos, ha kategóriánként haladsz:

 • Mindenekelőtt: a szükséges iratok, bankkártya, pénz
 • Alsó-és felsőruházat
 • Cipők
 • Tisztálkodószerek
 • Piperecuccok (fésű, smink stb.)
 • Evőeszközök és étkezéshez szükséges holmik
 • Elektronikai eszközök (telefontöltő, átalakító stb.)
 • Szórakoztató holmik (társasjáték, könyv stb.)
 • Gyógyszerek, kötszerek
 • Útravaló étel-ital
 • Útravaló játék, könyv stb.
 • Ha kisállattal utazol, akkor az ő holmijai
 • Autós utazáshoz szükséges eszközök (elsősegély csomag, láthatósági mellények, pótalkatrészek, hólánc stb.)

Ezek a főbb kategóriák, melyeken belül, alpontokban sorolj fel mindent, ami csak eszedbe jut, a hajgumiktól kezdve a lázcsillapítóig. Sok munka lesz, rengeteg mindent kell lejegyezned, de csak egyszer kell megcsinálnod. (A síelők.hu-n van egy ilyen lista, ez segíthet.)

II. Üregek kihasználása

Válogasd szét a cuccaidat! Ez csak annyit jelent, hogy elsősorban a külső tulajdonságaik – méretük, alakjuk – szerint csoportosítva rakod szét őket a földön vagy az ágyadon. 

A kisebb dolgokat, mint például a telefontöltő, szintén egy kupacba rendezd, viszont ugyanehhez a halomhoz csoportosítsd az olyan dolgokat is, amikbe bele lehet dugdosni dolgokat. Például a cipők, vagy a baseball sapkák és kalapok (már amelyiket nem a fejeden akarod hozni).

Kitaláltad már, ugye? A kisebb holmikból, amit csak tudsz, dugdoss bele a cipők, sapkák üregeibe. Ne túl szorosan, nehogy aztán ne tudd kihúzni őket!

III. Helytakarékos ruhapakk készítése

A pólókat és a nadrágokat fektesd egymásra úgy, hogy a körbe-körbe kilógó kar-és lábszár részekkel csillag alakzatot formáljanak. Középre minden egyéb textíliát oda tehetsz (pl. alsóneműk, zoknik, sálak, kendők).

 

 

 

Értelemszerűen, ha már túl magas a torony, akkor inkább két halmot csinálj.

Kezdd el behajtogatni a kilógó szárakat középre, majd, ha elfogytak, a törzs részeket is hajtsd be. Egy nagy, téglalap formájú ruhapakkot fogsz így kapni, ami sokkal kisebb helyet foglal el, mintha a ruháidat a klasszikus módon, összehajtogatva halmoztad volna egymásra.

IV. Másik ruhatrükk: tekerés

Mi ezt az eljárást még jobban szeretjük. Ehhez nem kell csillagalakzatban lerakni a ruhákat, egyszerűen csak fektesd egymásra a felsőket, pólókat, illetve akár a törzsrészükön, akár egy külön oszlopban az élükre hajtott nadrágokat. Aztán készíts belőlük jó szorosan feltekert palacsintát! Ha túlságosan magas vagy alacsony lett a tekercs a táskád, bőröndöd magasságához mérten, akkor bontsd ki, és módosítsd a ruhamennyiséget.

Az első egy-két alkalommal megszerzed ebben a gyakorlatot, és utána már el fogod tudni dönteni szemmérték alapján, hogy egy tekercsbe mennyi ruhát foglalj bele.

A ruhapalacsintákat szorosan egymás mellé fektesd be a táskába.

V. Kis palackok, kis tégelyek!

Amikor a reptéri szabályzat miatt csak 100 milliliteres samponokat és testápolókat tudsz elrakni, az tiszta sor. De sokkal jobban jársz, ha egyéb esetben – feladott poggyászba, vagy nem repülős útra – is ilyen kis üvegcséket viszel magaddal egy nagy helyett abból, amiből biztosan tudod, hogy nem fog kelleni az egész flakonnal.

A drogériákban tudsz venni kifejezetten erre való kis műanyag palackokat. Ezekbe tölts át annyit, amennyire szükséged lesz, esetleg tedd még bele egy nejlonzacskóba, és akár a ruhapalacsinták valamelyikébe is beleforgathatod.

Az arckrémedből, az őrölt kávéból, vagy a tartályban vehető vitaminjaidból, gyógyszereidből kis úti dobozkákat készíts. 

A patikában vegyél kis, zárható fedelű műanyag tégelyeket (nagyon olcsóak), és ezekbe tölts annyit, amennyire szükséged lesz.

Érdemes lehet sóból, borsból és más egyéb fűszerből is vinned ilyen kis tégellyel, például, ha apartmanban fogsz lakni, és nem szeretnél a helyi boltban megvenni egy kiló sót.

Nem utolsó sorban az ékszereidet is érdemes ilyen kis zárható tégelyekben szállítanod, már ha nincs kellően kicsi, vagy kellően jól záródó ékszeres dobozod.

Ha csak ezt az öt szabályszerűséget betartod, máris egy csomó helyet spórolsz a poggyászodban. Ez pedig nemcsak amiatt szerencsés, mert a kisebb súly kevesebb cipelni való és kevesebb pluszköltség a reptéren, hanem azért is, mert ezáltal több hely marad a vakációd alatt beszerzett szuveníreknek!

Keresés az oldalon