A világ 10 legszebb repülőtere

Startlap Utazás
Mitől tud érdekes lenni egyáltalán egy repülőtér, mivel tudja az utazót kizökkenteni a várakozás unalmából? Valami olyasmivel, ami egyedivé teszi a környezetét, maradandóvá a lassan pergő perceket, izgalmassá az utazás élményét. Legújabb tízes listánkban olyan légikikötőket mutatunk be, amelyek így vagy úgy, de emlékezetessé teszik az ott töltött időt.

Amit a legtöbbször filmesíthettek meg: a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAX)

Fotó: iStock

Létezik ilyen kategória egyáltalán, ha a repülőterekről van szó? Azt kell mondanunk, hogy igen. Az ok pedig egyszerű: az amerikai filmek nagy részét Hollywoodban, Los Angeles világhírű stúdiónegyedében forgatják, és ha egy adott alkotásban a rendező valós reptéri jelenetet akar, akkor esélyes, hogy azt a LAX-on veszik fel.   

Készültek itt képsorok egyebek közt a népszerű Columbóhoz, Schwarzenegger Kommandójához, Robert De Niro és Al Pacino Szemtől szemben című filmjéhez is. De Jim Carrey a Hanta boyban is feltűnt errefelé, ahogyan Keanu Reeves és Sandra Bullock is a Féktelenül című akciófilm olyan pillanataiban, amit a kifutópályán vettek fel.

Az összeesküvés elméletek kedvence: Denver, USA

Fotó: iStock

A konteóhívők légi Mekkájában már a leszállópálya mellett feltűnik Anubisz, az ókori Egyiptom alvilágának oltalmazója, egy nyolc méteres szobor formájában. Beljebb, ahol a csomagokat kapja kézhez az utazó, szintén van egy nehezen megmagyarázható alkotás, ami egy bőröndből előmászó szárnyas démont ábrázol. 

Ha itt még nem kaptak volna szimatot a mindenre elszánt önjelölt kutatók, akkora a reptér szimbolikus záróköve (időkapszulával) már biztosan kivágja náluk a biztosítékot, ugyanis egy olyan, New World Airport Commission (Új Világ Repülőtéri Bizottság) nevű szervezet látható rajta, ami egyébként soha nem is létezett. Ráadásul a gránitlapon még feltűnik egy szabadkőműves szimbólum is… 

De vannak itt megmagyarázhatatlannak tűnő festmények a terminál falán (egyiken karabéllyal és karddal a kezében gázol át mindenkin egy katona), valamint egy izzó szemű, hatalmas lovasszobor szintén a kifutópálya mellett, amely még elkészülte előtt rázuhant alkotójára, végzetét okozva (bármilyen hihetetlen, tényleg igaz).

Nincs ennél forgalmasabb: Hartsfield-Jackson, Atlanta

Fotó: iStock

Hiába is gondolnánk, hogy a London Heathrow, esetleg a New York-i  John F. Kennedy a legnagyobb forgalmú légikikötő. A pálmát ugyanis a 2018-es év utasforgalmát alapul vevő Airports Council International  (ACI), vagyis a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának nyilvánosan elérhető összesítésben az atlantai Hartsfield-Jackson repülőtér vitte el, mint oly sokszor az elmúlt két évtizedben.

107,4 millióan használták ugyanis a légikikötőt egyetlen esztendő alatt. Csak összehasonlításképpen: ugyanezen időszakban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 14,9 millióan fordultak meg, amit itthon rekordnak számít.

 Ahol a világ legrövidebb menetrend szerinti járata közlekedik

1967-ben indult útnak először a skóciai Orkney-szigeteknél a Westrayen és a Papa Westrayen között ingázó járat. A két kifutó 2,7 kilométerre található egymástól, így mindössze két percbe telik eljutni a kiindulási ponttól a célállomásig.

A pilótának éppen csak annyi ideje van, hogy beröffentse a gépet, aztán már búcsúzhat is a kedves utasoktól.

 18 évre itt ragadt egy utas: Charles de Gaulle, Párizs

A francia főváros legjelentősebb repülőtere egy olyan hihetetlen igaz történetnek volt a helyszíne csaknem két évtizedig, amely Steven Spielberget is megihlette, aki aztán a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks főszereplésével csinált belőle sikerfilmet. 

Fotó: Europress / AFP / Archives du 7eme Art / Photo12

Ez volt a Terminál, amelyben a főhős egy reptéren ragad, mert otthonában kitört a polgárháború, megszűnik az állampolgársága, útlevél híján pedig képtelen kilépni onnan. Ez aztán számtalan kalamajka alapja lesz, de végül a végére minden jóra fordul.

Ahogyan azonban lenni szokott, a valóság ennél jóval meredekebb forgatókönyvet hozott össze eredetileg, ugyanis az iráni Mehran Karimi Nasseri nem egyetlen esztendőre, hanem 18 évre ragadt a Charles de Gaulle légikikötő falai között, egyebek között azért, mert ellopták a tárcáját az átszállás során (London lett volna a végcél), illetve megszűnt a Belgiumra érvényes menekültstátusza. 

Fotó: Europress / AFP / Stephane De Sakutin

A háttérben persze megindultak a diplomáciai egyeztetések a belga, a francia és az angol hatóságok között, de vagy a bürokrácia útvesztői bizonyultak szövevényesebbnek  az idők során vagy Nasserinak nem felelt meg egy-egy felkínált lehetőség. Végül azonban egy rosszulléte tett pontot az ügy végére: 2006-ban kórházba kellett szállítani, és ekkortól a franciák tartózkodási engedélyével hivatalosan is az országban maradhatott. 

Itt már az öröm, ha élve megúszod a landolást: Hillary-Tenzing / Lukla (Nepál)

Egy szakadék és egy sziklafal közé préselődött ez a szó szerint zsebkendő nagyságú leszállópálya, ahol csak kisgépekkel lehetséges a landolás, de még akkor is igazán hajmeresztő a mutatvány, mivel egy lejtőn helyezkedik el. 

De ha mindez nem is jelentene nehézséget, a repülőtér közelében gyakran vannak erős széllökések, nem ritka az esős, ködös idő sem.

Hogy miért használják akkor egyáltalán? Mert a Himalája miatt sokan innen indulnak az Everest Base Camp Trekre. 2019 áprilisában az Index stábja is járt itt, részletesen bemutatva a le és felszállás “szépségeit”.

 

Amit a legjobbnak tartanak mind közül: Changi, Szingapúr

Fotó: iStock

A mérvadó brit elemző cég, a Skytrax évről évre díjazza a világ legjobb légiközlekedési csomópontjait. 2019-ben ezt a kiemelkedő díjat a méltán népszerű Changi reptere kapta már sokadszorra.

Ez volt a világ első reptere, amelyben belső kert volt található, sőt elsőként itt nyitottak tetőtéri medencét a légi csomópontok történetében. Az már teljesen hétköznapi, hogy mozi várja az utazókat, ahogyan éttermek, és világmárkák üzleteinek végeláthatatlan sora is. A nyitás óta több ligettel tagolták a terminálokat, ezekben szökőkutak, pálmafák, orchideák, tavak, sőt még pillangók is találhatóak.  

2019-ben aztán az amúgy is páratlan kialakítású hely megkapta azt, amitől varázslatossá vált: megnyílt a Jewel, a Changi 135 ezer négyzetméteres üvegkupolás parkja, amiről az egész világsajtó csak szuperlatívuszokban írt.

3000 (!) fa kapott benne helyet, gyakorlatilag egycsodálatos dzsungelt alakítottak ki. De ha ez nem lenne elég, a világ legnagyobb beltéri vízesése is itt található: 40 méterről zúdul alá a víztömeg, és ha lemegy a nap, akkor mindez csodálatos színpompával egészül ki. 

A létező legnagyobb: Daxing, Peking

2019 szeptember 30-án nyitott meg Kína és világ leghatalmasabb reptere, a csillag formájú Daxing, amelyet úgy építettek meg, hogy akár egy 8-as erősségű földrengésnek is ellen tudjon állni. Az épület maga hét emelet magas, és két indulási szint található benne.

Amit imádnak a strandolók: Princess Juliana, Sint Maarten

Fotó: iStock

Hollandia világvégi alkotmányos területén, a Karib-tengeren lévő Szent Márton-sziget déli részén található ez reptér, amitől a habókos turisták egyszerűen el vannak ájulva, mivel konkrétan a tengerpart mellé épült.

Így az itt napozók feje felett landolnak a gépek, illetve a felszállások során a gépek turbinái errefelé olyan szélerőt gerjesztenek, amitől jobb napokon egyszerűen nem lehet talpon maradni.

Minden gyerek álma: Knuffingen, Miniatur Wunderland (Hamburg)

Fotó: Miniatur Wunderland /Facebook

A világ legnagyobb terepasztalán – ahol több ország és földrész látványosságait gyúrták egybe, és kötötték össze vasútvonalakkaltalálható a világ legkisebbrepülőtere.

Egész pontosan a makettként létrehozott Knuffingen városa ad helyet a 150 négyzetméteren elterülő, professzionálisan kivitelezett miniatűr reptérnek, amelynek létrehozása közel hat évig tartott.

A többszöri fejlesztéseknek köszönhetően 45 különböző repülőgép (az A380-tól a Cessna-ig) kapott helyet a tökéletes részletgazdagsággal kidolgozott felületen, mely a többi makettal együtt Hamburg Speicherstadt negyedében van kiállítva egy felújított raktárépületben.