Végre kiderült, mi az a sötétkék színű anyag, amit az Eger-patakba öntöttek

Sajnos nem lesz tőle jó kedvünk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-25 20:23

Forrás: Facebook

Pár nappal ezelőtt egy dühös egri férfi tett közzé több fotót Facebook-oldalán, amelyeken jól látható, amint  különös kék színű folyadék ömlik a várost kettészelő patakba.

A megdöbbentő felfedezés – nem először fordul elő?

„Kedves egri borászok! Magyarázzátok már el, hogy miért jó az az Eger-pataknak, ha beleeresztitek a kékaljat?”- tette fel a kérdést posztjában, melyből az is kiderült, hogy a víz felett átívelő Malom-hídnál valóban rendesen elszíneződött a folyam.

Ezek után több helyi portál is megírta online felületein, hogy bizony nagyon is előfordulhat, valóban a ciános és nehézfémeket tartalmazó anyagot, a már említett kékaljat (a borkészítés egyik melléktermékét) öntötték az Eger-patakba.

A Zoom.hu ezek után kapta fel az ügyet, és nem volt rest megkeresni a fotó készítőjét sem, ahogyan felvette a kapcsolatot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságal is, sőt a városi önkormányzattal is.

Inkább a Facebookon írta meg

A képet közzétevő férfi elmondta, hogy a kékalj keletkezése, a ciánnal történő derítő, ülepítő eljárás engedély- és bejelentés köteles technológia, mivel az mérgező veszélyes hulladék, amit ártalmatlanítani kell.  Úgy érezte, ha már előtte senki nem foglalkozott az üggyel, akkor egy nyilvános bejegyzés talán rásegíthet a Facebookon. 

Szerencséje volt, hiszen ahogy fent is írtuk, felfigyelt rá az online média, és valóban nem halt el az ügy, bár a folytatásból az is kiderült, a hatóságok nem igazán kaptak rá, feléjük csak amiatt jutott el a különös eset, hogy a Zoom megkereste őket.

Az illetékesek válasza

Így a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság válaszában utalt is a rá, hozzájuk bejelentés nem érkezett, ugyanakkor értesítették a lap megkeresésére az illetékes, Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságot, amely helyszíni bejárást végzett a patak azon szakaszán, ahol vize sötétkékre színeződött.

A hatóság szerint szennyezett víz nem került a folyamba, ugyanakkor ők is feltételezett borászati tevékenységről számoltak be, így úgy vélik, az elszíneződést kékszőlős mosóvizek betonon való lerakódása okozhatta. Szerintük a szennyeződés okozóját, és pontos helyét nem lehetett meghatározni.

Közleményükben továbbá kifejtették: a patak élővilágán szemmel érzékelhető károsodás, halpusztulás vagy egyéb élő szervezet elhullása nem volt tapasztalható, káros szaghatás nem volt észlelhető. Végezetül még hozzátették, nincs szükség kárelhárításra.

Az egri önkormányzat a portál megkeresésére szintén a hatóság nyilatkozatát hozta fel, illetve arra hívták fel a figyelmet, hogy ha valaki hasonlót tapasztal, az ne a sajtót értesítse elsőként, hanem inkább a helyileg illetékes szerveket.

Mai nap hírei

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu4 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu6 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu8 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu9 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu11 órája

8+1 film, ami izgalmasan kezdődött, de a befejezés nagy csalódás volt

joy.hu12 órája

5 jele annak, hogy nárcisztikus a párod

she.life.hu12 órája

Retro Casiok: digitális órák analóg embereknek

kronometer.hu12 órája