'Valami mozog a bőröd alatt' - rovar lárvája fészkelt a győri orvos hátában

A horrorisztikus parazitáról videót is készítettek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-24 12:12

Dermatobia hominis (fotó: iStock)

Dr. Várhegyi Csaba gyermekgyógyász januári mexikói nyaralásáról egy nemkívánatos potyautast is hazaszállított, méghozzá a saját hátában. A férfi ugyanis egy békésen növekedő emberbagócs lárvát hordozott a bőrén lévő gennyes kelésben – írja a Kisalföld.

Várhegyi doktor hazaérkezése után először egy vörös duzzanatot fedezett fel, ezért meglátogatta a mosonmagyaróvári kórházban dolgozó bőrgyógyász kollégáját. Ő kitisztította a tályogott, és akor még úgy tűnt, ezzel vége az ügynek, a seb tisztának látszódott.

Később azonban csak nem akart gyógyulni a dudor, míg végül a férfi pedagógus barátnője vette észre, hogy itt bizony valami olyan dologról lehet szó, amivel az ember általában csak legrosszabb rémálmaiban találkozik.

Valami mozog a bőröd alatt

– közölte Katalin, aki végül széthúzta a sebet, és egy csipesszel kivette az élősködőt, a párja legnagyobb döbbenetére. A kelésben ficánkoló emberbagócsot videóra is felvették:

Végül az internet segítségével azonosították a parazitát, amiről kiderítették, hogy semmiféle belső szervi kárt nem okoz. Formalinban eltároltak, hogy bemutassák Várhegyi doktor kollégáinak is, hiszen sokan látogatnak egzotikus országokba.

Az emberbagócs, vagyis tisztességes nevén Dermatobia hominis egy Közép- és Dél-Amerikában honos bagócslégy faj. A nőstény petéit nappali kirajzású ízeltlábúak hasára helyezi, akik egy meleg vérű állatra szállva adják tovább az élősködőt. A bagócs lárvája a bőrön kikel, majd a befúrja magát, és ott fejlődik tovább négy lárvastádiumon keresztül. A bőrön furunkulushoz hasonló elváltozásokat okoznak, és az ezek tetején lévő nyíláson át lélegeznek, valamint váladékoznak.

Mai nap hírei

Koronavírus: Kevesebben fertőződtek meg és a halottak száma is csökkent

168ora.hu4 órája

Pelosi: „ténylegesen elvesztettük ártatlanságunkat”

demokrata.hu5 órája

Rettegve várjuk a -17 fokot, miközben a jövő hét végén a feje tetejére áll a világ

propeller.hu5 órája

Schobert Lara csak Jack-kel szereti a kólát, noha még nincs 18

ifaktor.hu5 órája

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban

digitalhungary.hu8 órája

3 dolog, amit te is túl sokáig használsz

she.life.hu9 órája

Ha a zsebedben tartod a telefonod, már valószínű te is érezted ezt: a fantomrezgések

unilife.hu19 órája

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu19 órája