Súlyos következményekkel járhat Trump lépése – újabb nukleáris válság is jöhet

Donald Trump közölte, bizonyítékuk van rá, hogy Irán hazudott.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-09 10:05

Washington, 2018. május 8. Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott rendeletet az Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. (MTI/AP/Evan Vucci)

Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán elleni büntető intézkedéseket.

Az amerikai kilépés ellenére Irán egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz és kész folytatni a munkát a többhatalmi szerződést aláíró többi országgal – mondta az állami televízióban Haszan Róháni iráni elnök.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia sajnálatosnak nevezte az Egyesült Államok döntését, de kész együttműködni egy átfogóbb megállapodás kidolgozásában.

Az elnök szerint hazugság volt az ígéret

Az amerikai elnök kedd esti sajtótájékoztatóján azt mondta: bizonyíték van rá, hogy az iráni ígéret hazugság volt – írja a 24.hu.

Trump utalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt hétfőn mondott beszédére, amelyben az izraeli politikus hírszerzési jelentésekre hivatkozva azzal vádolta meg Iránt, hogy hazudott és változatlanul atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik.

Habár azóta kiderült, hogy ezek a hírszerzési információk a 2015 előtti helyzetre vonatkoztak, beszédében Donald Trump így fogalmazott: ezek az információk megerősítik, hogy Irán atomfegyverek kifejlesztésére törekszik.

Az elnök hangsúlyozta: az Iránnal kötött nukleáris megállapodásnak védelmeznie kellett volna az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ehelyett azonban szerinte az egyezmény lehetővé tette, hogy Irán továbbra is uránt dúsíthasson.


Az iráni elnök sajtóhivatalának felvételén Haszan Róháni iráni elnök beszédet mond Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter (j2) jelenlétében Teheránban 2018. május 8-án. (MTI/EPA/Iráni elnök sajtóhivatala)

Obama egyik legnagyobb sikere volt

Az atomalkut Irán és hat nagyhatalom – az USA, az Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország, Kína és Németország –kötötte 2015-ben. Ez számított Barack Obama volt amerikai elnök legnagyobb külpolitikai sikerének nyolcéves ciklusa alatt.

A szerződés értelmében a hat ország feloldotta a gazdasági szankciókat Irán ellen, amely cserébe felhagyott a nukleáris programjával. Annak idején ugyanis komolyan tartottak tőle, hogy a közel-keleti ország atomfegyvert tud majd előállítani.

Trump: Az iráni rendszer diktatúra

Ha életben maradna ez az egyezmény, akkor ez fegyverkezési versenyhez vezetne a Közel-Keleten – tette hozzá. “Nincs megfelelő mechanizmus” annak ellenőrzésére, hogy Irán nem csapja-e be a megállapodást aláírókat – hangoztatta Trump, hozzátéve, hogy a megállapodás egyébként sem kényszeríti Iránt arra, hogy felhagyjon destabilizáló tevékenységével és a terrorizmus támogatásával a térségben. Trump Szíriát és Jement említette példaként az állítólagos iráni destabilizáló tevékenységre. Az amerikai elnök diktatúrának minősítette az iráni rendszert.

Leszögezte: “világos”, hogy a jelenlegi, “alapjaiban hibás” egyezmény mellett az Egyesült Államok nem tudja megakadályozni, hogy Irán atombombára tegyen szert, ezért – mint hangsúlyozta – az Egyesült Államok kivonul az egyezményből.

Visszaállítják a szankciókat

A kilépéssel egy időben Washington visszaállítja a korábbi szankciókat Irán ellen, mégpedig – ahogyan Trump fogalmazott: – “a lehető legmagasabb szinten”.

Az erőteljes szankciók azonnal életbe lépnek – közölte.

Hatalmas csapás lesz a szövetségeseknek

Kockázatelemzők szerint a kilépés sokkal nagyobb csapás lesz az amerikai szövetségesek számára, mint a Transz-csendes-óceáni Partnerségből és a klímaegyezményből való távozás, vagy az, hogy Jeruzsálemet ismerték el Izrael fővárosaként – írja a 24.hu.

Bizonyos sajtóértesülések szerint az Európai Unió ragaszkodna az atomalkuhoz még abban az esetben is, hogy az Egyesült Államok kilépett, ám szinte lehetetlen lenne folytatni az üzletelést bármely országnak Iránnal anélkül, hogy közben ne sértsen meg amerikai szankciókat. Donald Trump ugyanis az erőteljes intézkedésekkel kivívhatja, hogy más külföldi vásárlókat – vagyis országokat és vállalatokat – eltiltson az iráni olaj importjától – teszik hozzá.

A legrosszabb forgatókönyv

Így Iránnak két lehetősége maradt: vagy bejelentik, hogy továbbra is tartják magukat az alkuhoz, vagy agresszívan lépnek fel és felgyorsítják az urándúsítást, ez azonban azt eredményezné, hogy az európai államoknak is szankciókat kellene kivetniük rájuk. Ez utóbbi a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne: ekkor ugyanis egy újabb nukleáris válság küszöbén találná magát a világ – olvasható a 24.hu cikkében.

 

Forrás: MTI/24.hu

 

Mai nap hírei

Vizsgálat indult a Pfizer vakcinája ellen, de aggodalomra nincs ok

metropol.hu8 órája

Szijjártó elment Hollandiába, és elmondta a Magyar Távirati Irodának, hogy a hollandok tiszteljék jobban a magyarokat

444.hu9 órája

Ezt okozza aha túl kevés a pajzsmirigy hormon

napidoktor.hu12 órája

Már költözik a honvédség a Központi Raktárba

transpack.hu14 órája

Kelet-európai rabszolgáktól erős a német húsipar

agraragazat.hu14 órája

Menczer: Senki nem tiltja, hogy olyan gyártókkal tárgyaljunk, akikkel Brüsszel nem

168ora.hu16 órája

Donald Trump azért még utoljára odaszúrt egy nagyot a Huawei-nek

gsmring.hu16 órája

Hó és jég a Szahara kapujában - havazott a sivatagban

koponyeg.hu18 órája