Újra végigsöpör Magyarországon a kéz-, láb- és szájbetegség

Leggyakrabban kisgyerek-közösségekben okoz járványokat, gyógyszer nincs rá.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-07 21:08

Fotó: Youtube

Magas lázzal jár, piros kiütések keletkeznek a végtagok és a száj környékén – ismét itt a kéz-láb-száj szindróma, ami ellen jelenleg nincs ellenszer.

Amelyik kisgyermek elkapja, az este még egészségesen fekszik le, másnap reggel viszont már rossz közérzettel, lázzal kel és élénkvörös hólyagos foltok borítják az egész testét. Ezek a panaszok elsősorban a gyerekeket érinti, de egy újabb vírusmutáció miatt már a felnőttek is elkaphatják a betegséget.

Mint Dr. Péter Iván a Tényeknek elmondta, a fertőzés a kicsik közösségeiben rendkívül gyorsan terjed, és a hólyagok még a szájban is megjelenhetnek a végtagok mellett. Főként nyári és őszi időszakokban kell tőle tartani. A vírusra semmilyen gyógyszert nem kell szedni, rendszerint magától elmúlik pár napon belül.

A szakember szerint a gyakori kézmosással, kézfertőtlenítéssel lehet védekezni ellene. A betegség alatt nagyon fontos a gondos itatás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, fertőtlenítő szájöblítő és érzéstelenítő ecsetelő használata. Hiszen a nyelési nehézség kisgyermekeknél akár kiszáradáshoz is vezethet. Amíg a panaszok tartanak, mindenképpen kerülni kell a szénsavas italokat, gyümölcsleveket, és citrusfélék fogyasztását. Ahogyan a sós és fűszeres ételeket.

Mai nap hírei

Új módszer az unokázós csalásoknál

szabadeuropa.hu4 órája

Kocsis Máté bemondta a Kossuth Rádióban, hogy a baloldal képtelen az összefogásra

168ora.hu8 órája

Bevetésre indulnak a törzscsuklós nehéztraktorok

agroinform.hu8 órája

A jövő vonata robog Ausztriában

koponyeg.hu8 órája

50.000 Ft alatti bomba ajánlatok a hétvégére – Ne maradj le!

gsmring.hu9 órája

Rövid élet után gyors búcsú Mercedes X-class

gepmax.hu10 órája

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu11 órája

Agymosás a sógoroknál

demokrata.hu18 órája