Kiemelt Hírek 2018. július 07.

Újra végigsöpör Magyarországon a kéz-, láb- és szájbetegség

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 07.
Leggyakrabban kisgyerek-közösségekben okoz járványokat, gyógyszer nincs rá.

Magas lázzal jár, piros kiütések keletkeznek a végtagok és a száj környékén – ismét itt a kéz-láb-száj szindróma, ami ellen jelenleg nincs ellenszer.

Amelyik kisgyermek elkapja, az este még egészségesen fekszik le, másnap reggel viszont már rossz közérzettel, lázzal kel és élénkvörös hólyagos foltok borítják az egész testét. Ezek a panaszok elsősorban a gyerekeket érinti, de egy újabb vírusmutáció miatt már a felnőttek is elkaphatják a betegséget.

Mint Dr. Péter Iván a Tényeknek elmondta, a fertőzés a kicsik közösségeiben rendkívül gyorsan terjed, és a hólyagok még a szájban is megjelenhetnek a végtagok mellett. Főként nyári és őszi időszakokban kell tőle tartani. A vírusra semmilyen gyógyszert nem kell szedni, rendszerint magától elmúlik pár napon belül.

A szakember szerint a gyakori kézmosással, kézfertőtlenítéssel lehet védekezni ellene. A betegség alatt nagyon fontos a gondos itatás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, fertőtlenítő szájöblítő és érzéstelenítő ecsetelő használata. Hiszen a nyelési nehézség kisgyermekeknél akár kiszáradáshoz is vezethet. Amíg a panaszok tartanak, mindenképpen kerülni kell a szénsavas italokat, gyümölcsleveket, és citrusfélék fogyasztását. Ahogyan a sós és fűszeres ételeket.

Keresés az oldalon