Új irány jön a gazdaságban - gyorsabb kereseti felzárkóztatást terveznek

Startlap - Startlap
A 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodást is felülvizsgálhatják.

Már májusi megalakulása után részletes és átfogó gazdaságstratégiai javaslatok kerülhetnek az új kormány asztalára – írja szerdai számában a Magyar Idők.

A javaslatok kidolgozásában a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is részt vesz. Parragh László, az MKIK elnöke a lapnak elmondta, hogy javaslatot tesznek egyebek mellett az újraelosztás mértékének átalakítására, a költségvetés egyensúlyának megtartása mellett.

Fontos pont az állam hatékonyságának növelése. Kiemelte, a jelenleginél is gyorsabb kereseti felzárkóztatásra van szükség, akár a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás felülvizsgálatával, kibővítésével.

Koncentrálni kell az ipari termelés elősegítésére is a legújabb kori digitális alapú fejlesztési stratégiákkal. A munkaerőpiac szintén új kihívásokkal küzd: míg 2010-ben a munkanélküliség, addig ma a szakemberhiány jelent kockázatot a növekedésre. A kamara elnöke szerint a keresetek mellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni a képzésre, valamint az élethosszon át tartó tanulás elősegítésére.

 

Forrás: MTI

A címlapkép illusztráció (Thinkstock)

Ez is érdekelhet

képcím

Akkora a kereslet a hatósági áras tűzifára, hogy több helyen...

képcím

Öt magyarból négy szerint rossz irányba mennek idehaza a dolgok

képcím

Bige László: Orbán Viktortól találkozót kértem, de nem...