Kiemelt Hírek 2018. július 01.

Úgy nyomkodtuk őket, mintha nem volna holnap - Népszerű videójátékok a 90-es évekből

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 01.
Összeszedtünk néhány videójátékot, amik meghatározták a gyerekkorunkat. Neked melyik volt a kedvenced?

A mai gyerekeket mindig az a vád éri, hogy sokat nyomkodják a kütyüket, számukra ezek már mindennapi tárgyak, nekünk azonban hatalmas újdonságnak számítottak a Commodore 64-en játszható programok, majd később az első TV-hez csatlakoztatható konzolok, mint a Sega vagy az első Playstation.

A Commodore 64 a 80-as évek kultikus számítógépe volt, gyártása 1993-ban állt le. Olyan játékokat futtathattunk rajta, mint a Pacman, az Avenger, a Tetris, a Wizard of Wor, a Robin of the Wood, a Lazy Jones, de lehetett rajta sakkozni, focizni, autóversenyezni is. Sokan még ma is féltve őrzik egykori gépüket, sőt a mai napig rendeznek C64 demo versenyeket.

A Sega Mega Drive a kilencvenes évek nagy slágere volt, a 16 bites játékkonzolt Japánban kezdték gyártani, de hamarosan az egész világon népszerű lett, 39,7 millió példányt adtak el belőle. Az egyik legismertebb játék a Sonic the Hedgehog volt, imádtunk rohanni a kék sündisznóval. A fiúk leginkább a verekedős játékokat szerették, mint a Tekken, vagy a Mortal Kombat, de az autóversenyzősök is nagyon népszerűek voltak. Számos Disney rajzfilm játékváltozata is elérhető volt, mint az Aladdin, az Oroszlánkirály vagy a Chip és Dale.

Nintendo

A Super Nintendo egy időben jelent meg a Sega-val, és ugyanúgy 16 bites játékkonzol volt. Európában a kilencvenes évek elején élte fénykorát. Sikere főleg Mario-nak volt köszönhető, aki a mai napig népszerű a gyerekek között. A 16 bites korszak legnagyobb példányszámban eladott konzoljává vált. Nagy hátránya volt, hogy jóval kevesebb játékot gyártottak hozzá.

Sony Playstation

A Playstation első verziója 1994 végén jelent meg Japánban, egy évvel később Észak-Amerikában és Európában is lehetett már kapni. Óriási siker lett, világszerte 100 millió példányban adták el. Hatalmas váltás volt a 16 bites játékok után, az első lemezek között volt a Tekken, a Ridge Racer, a Battle Arena. A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedinek számított, a grafika már három dimenziós volt, a tápegység már nem a gépben, hanem azon kívül helyezkedett el, a mentések a memóriakártyára kerültek. A legnagyobb példányszámban eladott játék a Gran Turismo volt. 2007-ig gyártottak hozzá játékokat, összesen több mint 7000 lemezt. Nagy sikert aratott a Crash Bandicot, a Spyro the Dragon, a Resident Evil, a Final Fantasy, a Tekken és a focis, kosaras játékok is.

Fotó: Deviantart

Keresés az oldalon