Száz éve egyesült Erdély és Románia - keserű ünnepről ír az erdélyi magyar sajtó

'Lelakták az 1918 után megszerzett területeket.'

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-29 10:26

Román zászlót lenget egy férfi a bukaresti Nemzet Megváltása-székesegyház oltárszentelésén 2018. november 25-én. Románia legnagyobb, még befejezetlen ortodox katedrálisának felszentelését a román centenáriumi ünnepségekre időzítették. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

A Háromszék című napilap csütörtöki vezércikkében arról ír, hogy “néhány kétes értékű műemlék” és egy félkész óriáskatedrális felavatásán kívül Romániában kísérlet sem történt arra, hogy a centenáriumra valami maradandót építsenek. Megállapítja: a történelmi régiók közötti autópálya-összeköttetés nem valósult meg, és vonaton is csaknem annyi ideig tart az utazás az ország egyik végéből a másikba, mint száz évvel ezelőtt.

A Háromszék cikkírója szerint a román politika és a román társadalom megosztottabb, mint valaha. “Állandósult az állóháború az államelnök és a kormánykoalíció pártjai, legfontosabb politikusai között. (…) Az ellenzék és a kormánytöbbség közötti ellentétek olcsó szájkaratévá silányultak, kimerülnek a vagdalkozásban, épkézláb, előremutató ötlet már rég nem született. És úgy tűnik, ebben a nagy viszályban mégis létezik egyetlen közös pont: a magyarellenesség” – véli a Háromszék.

Hozzáteszi: “a nagy centenáriumi eufória múltat szépíteni elegendő, de jelent építeni, jövőt vizionálni nagyon kevés, és addig, amíg az egyetlen összekötő kapocs az ellenünk, magyarok ellen irányuló gyűlölet, nincs is nagy remény, hogy százegyedik évében élhetőbb országgá válik Románia”.

„Lelakták az 1918 után megszerzett területeket”

A Krónika című erdélyi magyar napilap vezércikkében úgy értelmezte: “Száz évvel ezelőtt annyi történt, hogy a győztes hatalmak az önrendelkezés elvét paravánként használva, saját geopolitikai céljaikat szem előtt tartva átszabták Közép-Európa térképét, annak egy jelentős, történelmileg a nyugati kultúrkörhöz tartozó részét a balkáni-bizánci kultúrának engedve át”.

A cikkíró szerint Románia az elmúlt száz év egyetlen sikereként azt könyvelheti el, hogy “a nemzetiségek elüldözésével, kiirtásával, asszimilálásával és eladásával sikerült nagymértékben elrománosítania az amúgy etnikailag igencsak heterogén új országot”. Azt is hozzáteszi, hogy az erdélyi románok ugyanazt kapták jutalomként, amit a magyarok büntetésként: “a Nagy-Románia alapvetően kizsigerelte, majd lelakta az 1918 után megszerzett területeket”.

A Krónika szerint a jelenleginél konfliktusosabb, a történelmi régiók mentén megosztottabb és kilátástalanabb soha nem volt a román nemzetállam. “Úgyhogy nemcsak nekünk nincs mit ünnepelnünk, hanem igazából a románoknak sem” – állapítja meg a lap.

 

(MTI)

Címkék:

Erdély Románia

Mai nap hírei

Megszállták Észak-Olaszország városait az illegális bevándorlók

vasarnap.hu6 órája

Új igazolványt kaphat minden magyar: júliusban érkezik a hivatalos kártya

penzcentrum.hu8 órája

„Idegösszeomlást kapott attól, hogy nem arra használták, amire való” – 65 éve hunyt el Soós Imre

wmn.hu8 órája

Fiola gólörömével halálra rémítette a magyar műsorközlőt

m4sport.hu8 órája

A briteknél beindult a harmadik hullám, Oroszországban is gyorsan terjed a delta variáns

444.hu10 órája

Istentelen támadás

demokrata.hu12 órája

Kleinheisler reakciója mindent elmond, amikor átvette a meccs embere címet a franciák ellen

liner.hu13 órája

A férjem terméketlen – és két gyereke van

joy.hu16 órája