Süss klasszikus karácsonyi aprósüteményeket!

Startlap - Startlap
Mézeskalács, habcsók vagy a linzerkarika a család kedvence?

Karácsonykor vannak szinte “kötelező” aprósütemények. Előnyük, hogy jó előre elkészíthetőek, szépen tálalhatóak, kitűnő vendégváró falatok.

 

Rögtön puha mézeskalács

Hozzávalók:

33 dkg liszt

10 dkg porcukor

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

1 tk szódabikarbóna

10 dkg vaj

1 dl méz

1 db tojás

 

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát összekeverjük.

Hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.

A tésztát jól lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd formákat szaggatunk belőle süteménykiszúróval.

A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10 perc alatt készre sütjük.

 

Habcsók

Hozzávalók:

Hozzávalók:

7 tojás

56 dkg cukor

1 citrom leve

olaj

 

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és citromlével nagyon keményre felverjük.

Gőz fölött tovább kevergetjük, míg a hab felfelé húzott kis csúcsa el nem dől.

Olajjal vékonyan kikent tepsibe formákat nyomunk belőle habzsákból.

A sütőt előmelegítjük, és 100 fokon, légkeveréssel 45 percig sütjük-szárítjuk.

Száraz, szellős helyen sokáig eláll.

 

Linzerkarika

Hozzávalók:

25 dkg liszt

18 dkg vaj

3 tojássárgája

8 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 kis üveg pikáns gyümölcslekvár

 

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk az apró darabokra vágott vajat.

Beletesszük a tojássárgáját, csipet sót, a cukrot, a citromhéjat, és gyorsan összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és hűtőben kb. fél órát pihentetjük.

A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és kerek lapokat szúrunk belőle. A lapok felére külön kis formákat szúrunk díszítésként.

A kiszúrt lapokat tepsire rakjuk, és tojással megkenjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt világossárgára sütjük.

Amikor kihűlt, egy teljes és egy kilyukasztott formát lekvárral összeragasztunk. Egy-két óra múlva is fogyaszthatjuk, de süteményes dobozban tárolva pár hétig is eláll.

 

Fotók: Thinkstock, Pinterest

Ez is érdekelhet

képcím

A tökéletes rizs titkai

képcím

Frankfurti leves egyszerűen, ahogy mi szeretjük

képcím

Túrófánk egyszerűen: hatalmas kedvenced lesz ez a recept