Kiemelt Hírek 2018. június 30.

Súlyos depresszióval küzd a huszonháromszoros bajnok úszó, aki még egy cápát is majdnem leúszott

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 30.
33. születésnapját ünnepli a delfinmozgásáról ismert Michael Phelps.

Az egyik legsikeresebb amerikai úszó, a huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelps az elmúlt években a csúcsról a mélybe jutott, még az öngyilkosság gondolatával is megküzdött, de aztán újra talpra állt.

Szülei elváltak, anyjával és két lánytestvérével nőtt fel, édesanyja vitte először uszodába, a hiperaktivitása miatt. A 2004-es athéni olimpián hat aranyérmet nyert, 2008-ban Pekingben még ennél is többet, nyolc aranyat szerzett országának. 2012-ben Londonban még négy, 2016-ban Rio de Janeiro-ban öt arannyal jöhetett haza. Eddig hat alkalommal lett az év úszója, és nyolcszor az év amerikai úszója.

2008-ban létrehozott egy alapítványt, ahol a kis tehetségek megtanulhatnak úszni. Neki is nagyon fiatalon indult be a karrierje, 15 évesen világrekordot állított fel 200 méter férfi pillangón, így ő lett a legfiatalabb sportoló, aki világrekordot úszott.

Versenyúszás a fehér cápával

A Discovery Channel tavaly összehozta Phelpset és a nagy fehér cápát, hogy kiderüljön, ki a gyorsabb. A versenyt nyílt vízen tartották 100 méteren, ugyanazt az útvonalat, de érthető okokból nem ugyanabban az időben úszták le mindketten.

A cápa kettő másodperccel legyőzte az amerikai bajnokot-

Ezért van delfinszerű mozgása

Érdekesség, hogy egyfajta „rendellenességgel” született, a bokáiban dupla ízület van, ez azt jelenti, hogy 200 fokban tudja behajlítani a lábfejét, néhányan ennek tulajdonítják gyorsaságát, és delfinszerű mozgását. Phelps 194 cm magas, és 49,5-es lábmérete van, ezek is hozzájárultak sikeréhez.

Depresszióval küzd

Az egész világ meglepődött, amikor Phelps nem sokkal a riói olimpia előtt egy konferencián arról beszélt, hogy súlyos depresszióval küzd, olyannyira, hogy többször megpróbált öngyilkos lenni.

Amikor az életed abból áll, hogy mindig a maximumot nyújtod, csak mész előre és a hihetetlen győzelmi éhségedet próbálod kielégíteni, majd ez sikerül, akkor keletkezik benned egy űr. Nem tudod, merre tovább. Minden olimpia után, ahol nyertem, depresszióba estem. Először 2004-ben

– nyilatkozta.

Phelps számos botrányba keveredett, mióta megnyerte első aranyérmeit, többször elkapták ittas vezetés miatt és drogproblémái is voltak. 2012-ben az úszást is abba akarta hagyni, de aztán terápiára ment, ami sokat segített.

Karrierje során több úszónővel is hírbe hozták, de Phelps mindig azt nyilatkozta, hogy sosem választana társának egy úszónőt, szeretné szétválasztani a sportot a magánélettől. Ezt be is tartotta, mivel egy szépségkirálynőt vett feleségül 2016-ban, ebben az évben született meg első közös gyermekük Boomer Phelps.

Keresés az oldalon