Skála néven nyílt kínai bolt budapest szívében

A logó a régi, a bolt viszont egy igazi kínai vegyeskereskedés a bulinegyed közepén.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-25 11:57

Fotó: Fortepan

A rendszerváltás előtt Demján Sándor igazgatása alatt a Skála piacvezető szerepe a nyugati tőke beáramlásával szertefoszlott. A bolthálózat régi épületei különféle neveken továbbra is kiskereskedelmi céllal működnek azóta is. A napokban viszont a márkanév látványosan feléledt: Budapest belvárosa közepén, a becsődölt Alexandra könyvesbolt helyén nyílt meg Skála néven egy új kínai üzlet – írja az Index.

Fotó: Fortepan

A múlt rendszerben a Skála volt a szövetkezeti rendszer csúcsintézménye, amely fénykorában 40 áruházzal működött. Az első üzlet a mai Allee helyén álló Budai Skála Szövetkezeti Nagyáruház volt, ez 1976-ban nyitott, és Demján Sándor volt az igazgató. Mivel konkurencia nem volt, a bolt jól ment, azonban a rendszerváltás után a külföldi befektetők modern bevásárlóközpontjai teljesen kiszorították a Skálákat a piacról. A bolthálózat végül 1991-ben a német Tengelmann kezében landolt: ők telepítették be a Kaiser’s boltokat az üzletekbe, ugyanis akkoriban azt is ők birtokolták. 

A németek után pedig megérkeztek a kínaiak: a Cao He Ping és felesége, Nie Wen által alapított Magyar Jin Wen Kft. összesen 18 Skála áruházat vásárolt fel a kilencvenes években, majd a kétezres években egész céghálót építettek fel az ingatlanok hasznosítására. A brandet viszont nemcsak ők, hanem mások is használják, vagyis Cao He Pingék feltehetően otthon továbbadták a márkahasználati jogokat.

Fotó: Fortepan

Az Alexandra csődje után a Károly körút és a Dob utca sarkán megnyitott Skála áruház sem az ő tulajdonukban áll, hanem egy másik kínai üzleti kör érdekeltségébe tartozik a patinás épület. A november óta üzemelő egységben a kínálat és a design a szokásos: egy csomó háztartási és technikai eszköz, valamint ruhák kaphatók a körúti üzletben. Az üzletet tulajdonló Zeng Ying és Chen Xiaobin egy másik Skálát is működtetnek a Bajcsy-Zsilinszky út elején a Nyugati Átjáróházban. Hogy pontosan mi a kapcsolat a két kínai kör között, az a cégadatok alapján nem deríthető ki, mivel közös magyar válalkozásuk nincs.

Mai nap hírei

Több mint egy hektáron válogathatsz a használt autókból. Mutatjuk, hogy hol

drivemebaby.hu6 órája

Eljátszotta kétgólós előnyét, végül mégis nyert Hollandia

eurosport.hu11 órája

Orbán Erdogannal töltötte a vasárnap estét

444.hu14 órája

Eriksen szíve leállt, kiderültek a részletek mi is történt valójában

metropol.hu15 órája

Mérhetetlenül dühös lett a német kereszténydemokrata politikus, hogy Orbánt le akarja váltani az ellenzék

nyugatifeny.hu17 órája

Dán csapatorvos: Szívmegállása volt Eriksennek

m4sport.hu17 órája

Az Astra Zeneca új mellékhatását közölte az Európai Gyógyszerügynökség

napidoktor.hu19 órája

Kálmán Olga: Mészáros Lőrinc strandja a legdrágább a Balatonnál

168.hu19 órája