Putyin "békefenntartókat" küld Kelet-Ukrajnába, az orosz hadoszlop megindult a frontvonalra

Startlap - Startlap
Volodimir Zelenszkij keddre virradóra videóüzenetben szólt az ukránokhoz, kijelentve, hogy az ország nem adja fel területeit, az EU és az USA szankciókkal válaszolt, Orbán Viktor kiállt az uniós álláspont mellett. Délelőtti hírösszefoglaló.

Putyin “békefenntartókat” küld Kelet-Ukrajnába, az orosz hadoszlop megindult frontvonalra

Miután Vlagyimir Putyin hétfőn este elismerte a szakadár donyecki és luhanszki “népköztársaságot”, az orosz elnök még aznap elrendelte, hogy “békefenntartókat” küldjenek a Kelet-Ukrajnában található, oroszbarát szeparatista területekre. Szakértők szerint mindez alighanem azt jelenti, hogy Oroszország hivatalosan megszállja Ukrajna egy részét. Az EU és az USA szankciókkal válaszolt. Bővebben.

Volodimir Zelenszkij keddre virradóara videóüzenetben intézett szózatot az ukránokhoz. Az ukrán elnök közölte, “most nincs ok a kaotikus cselekvésre”, Kijev elkötelezett a helyzet békés rendezése mellett, ugyanakkor határozottan leszögezte, hogy az ország nem adja fel területeit.

A saját földünkön vagyunk, nem félünk senkitől és semmitől, nem tartozunk senkinek semmivel, és nem is adunk senkinek semmit.

Zelenszkij tévés beszédét erre a linkre kattintva olvashatod. Mindeközben Kijev lakosait valósággal sokkolta Putyin hétfői bejelentése a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségéről. Részletek

Szemtanúk szerint egy több mint száz egységből álló orosz katonai konvoj haladt át Donyeck központján harckocsikkal és egyéb páncélozott járművekkel a frontvonal felé. További információkért katt ide.

Az ENSZ biztonsági tanácsa rendkívüli ülést tartott, Orbán Viktor megszólalt

A tanács hétfő esti másfél órás nyílt ülésen az amerikai nagykövet Putyin “békefenntartóira” utalva közölte, “tudjuk, hogy valójában mik azok”, az orosz nagykövet Ukrajnát tette felelőssé a helyzetért, és jelezte, nem hajlandóak megengedni, hogy az ukránok “vérfürdőt rendezzenek Donbaszban”, Ukrajna képviselője kijelentette, az ENSZ támadás alatt áll Oroszország által, “megfertőzte a Kreml által terjesztett vírus”. Bővebben.

Orbán Viktor a nemzetbiztonsági kabinet ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 22-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Orbán Viktor éjfél előtt a Facebookon úgy reagált a fejleményekre:

Magyarország részese a közös uniós álláspontnak.

Kedd reggel Szijjártó Péter is értékelte az eseményeket, és megerősítette Orbán álláspontját. A miniszterelnök közleménye itt, Szijjártó Péter szavai pedig itt olvashatók.

3 milliárd forintos csalással gyanúsítja a NAV Iványi Gáborékat

Az egyesület éveken át levonta, de nem fizette be a járulékokat a dolgozók után – állítja az adóhatóság, amely hétfő reggel razziát tartott az Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi telephelyén. Iványiék korábban maguk tudatták, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, ugyanakkor az adóhivatal szerint az ügyben a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott további tizennégy intézmény érintett. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

A razziát követően az ellenzéki összefogás politikusai szimpátiatüntetést szerveztek.

“Azért van esetleg adóelmaradás, mert 2017 óta a magyar állam nem fizeti azt, amit egyébként a strasbourgi döntés meghatározott” – közölte Iványi, hozzátéve, hogy összesen 12 milliárd forinttal tartozik nekik a magyar kormány. Videóriport.

Elfogták Magyarország egyik legkeresettebb bűnözőjét

 A 36 éves K. Györgyöt, aki a rendőrség legkeresettebb személyeinek listáján szerepelt, a szintén körözött élettársával együtt Írországban kapták el a Készenléti Rendőrség fejvadászai és az Egyesült Királyság bűnüldöző szerveinek összehangolt akciója keretében. Bővebben.

Koronavírus itthon: elhunyt 131 beteg

Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. (MTI/Vasvári Tamás)

Megérkeztek a legfrissebb, hivatalos magyar járványügyi adatok az elhunytak, kórházban kezeltek, fertőzöttek és oltottak számának alakulásáról. A pontos számok ebben a cikkben találhatók.

Komoly fagyok várhatók hajnalban

Éjszakánként már az ország nagy részén fagypont alá csökken a hőmérséklet, ami szélvédett területeken akár -9 fokot is jelenthet. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi

képcím

Tíz gyerek sérült meg az M1-es tömegbalesetben - képeken a hét...