Pénzügyminisztérium: a következő hónapokban is folytatódik a bérnövekedés

’Szeptemberben átlagot meghaladó béremelkedés történt a fejletlenebb régiókban.’

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-22 11:54

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Tovább nőttek a keresetek, ami elsősorban a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, illetve az építőiparban dolgozók bérnövekedésével magyarázható – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva. 

A KSH keddi közlése szerint szeptemberben a bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 324 100 forint, a nettó átlagkereset 215 500 forint volt,  egyaránt 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szeptemberi 3,6, és az első kilenc havi 2,7 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek  6,6, illetve 8,8 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az államtitkár kifejtette, szeptemberben átlagot meghaladó béremelkedés történt a fejletlenebb régiókban, illetve a fizikai munkát végzők fizetése is komoly emelkedést mutatott, 12,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Hangsúlyozta: egyre több cég munkaerőhiánnyal küzd, és ezzel lehetőséget biztosít a munkavállalóknak, hogy több munkakör közül válasszanak, ez pedig  piaci alapon bérnövekedéshez vezet.

A jelenlegi adatok szerint a bérnövekedés a következő hónapokban is folytatódik, illetve 2019-re is további pozitív elmozdulások valószínűsíthetők – helyezte kilátásba Bodó Sándor.

 

(MTI)

Címkék:

bérnövekedés

Mai nap hírei

Rejtélyes embertenyésztés a második világháború idején

she.life.hu4 órája

Hazai találmány a villamos energia gáz formában való tárolása

tisztajovo.hu4 órája

Az új ukrán gumihevederes traktor – Boris Bond Bg 748

gepmax.hu4 órája

Fogy a föld, de mi van a vízzel – végre megérkezik Magyarországra az Underwater Cities

metabro.hu9 órája

Először hoztak létre gyémántot hő nélkül

szimpatika.hu13 órája

Mit utálnak a férfiak a nőkön?

eletforma.hu17 órája

Veszett kutyát találtak Romániában vészesen közel a magyar határhoz

agroinform.hu19 órája

Von der Leyen: az EU szerdán megállapodást hagy jóvá a Moderna vakcináinak beszerzésére

demokrata.hu19 órája