Kiemelt Hírek 2017. december 17.

Örömvasárnap van, a harmadik gyertyát is meggyújthatjuk

Startlap Kiemelt Hírek 2017. december 17.
Az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük.

Most ünnepeljük advent harmadik vasárnapját, az úgynevezett örömvasárnapot. Ennek a napnak a liturgikus színe a rózsaszín, így hagyományosan ezt a gyertyát gyújtják meg ilyenkor a koszorún. A többi adventi vasárnap lila gyertyák borulnak fénybe.

Az advent latin eredetű szó, és eljövetelt jelent. A karácsonyt megelőző várakozási időszakot nevezzük így. A karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik, és a december 24-hez legközelebb eső vasárnappal ér véget. Eredete a 4. századig nyúlik vissza, és VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Ebben az időszakban a vallásos emberek hajnali misékre járnak, kerülik a mulatozást, hangos rendezvényeket, lélekben és testben is felkészülnek a karácsonyra.

Maga a koszorúállítás német eredetű, de hozzánk osztrák közvetítéssel került. Egy evangélikus lelkész egy fiú árvaházban készített először függő koszorút, amely a csillárról lógott, és annyi gyertya volt rajta, ahány nap volt advent első vasárnapja és karácsony között. Minden nap meggyújtottak egyet, karácsonykor pedig fenyőágakkal díszítették a koszorút. Később a vasárnapokra eső gyertyákat megkülönböztették a többitől, nagyobbak, más színűek lettek, mostanra már csak ezeket tesszük a koszorúkra.

 

Forrás: Wikipedia

Címlapfotó: Thinkstock

 

 

Keresés az oldalon