Orbán: Visszatérhet a magyar nagykövet Hollandiába

Külső forrás -
Tisztázták az ügyet a holland miniszterelnökkel.

Lezárták a konfliktust a holland miniszterelnökkel, visszatérhet a magyar nagykövet Hollandiába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Tallinnban.

Az EU soros elnökségét betöltő Észtország fővárosában rendezik meg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját, amelynek fő témája a digitalizáció. A tanácskozásra érkezve a magyar miniszterelnök közölte, hogy beszélt Mark Lutte holland miniszterelnökkel.

“Le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymás tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben” – fogalmazott, majd hozzátette, a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet visszatérhet Hágába.

A konfliktus oka az volt, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjújában azt mondta:

„Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Szijjártó Péter az interjú után határozatlan időre hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet, megszakítva ezzel a diplomáciai kapcsolatokat.

Forrás: MTI

Címlapkép: Juri Ratas, az Európai Uniós soros elnöki tisztségét betöltő Észtország miniszterelnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke MTI/Európa Tanács

Ez is érdekelhet

képcím

Tovább lassul a koronavírus-járvány

képcím

Kert, nyár, sütögetés

képcím

Ahol a víz az úr