Kiemelt Hírek 2021. október 15.

Orbán Viktor üzent az oltást ellenzőknek

Startlap Kiemelt Hírek 2021. október 15.
Szerinte tökéletesen felkészült a kormány a járvány negyedik hullámára. A Kossuth Rádió péntek reggeli interjúja a miniszterelnökkel.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Romániában tombol a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Jó, hogy ezt Magyarországon nem kell átélnünk, de nem dőlhetünk hátra. Van még ötlet az oltást ellenzők meggyőzésére? – tette fel az első kérdést Orbán Viktornak a műsorvezető Nagy Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. “Lassan körbekeríti Magyarországot a koronavírus, de Romániában az átoltottság 29, itthon 59 százalék, ez adja a különbséget” – válaszolta a miniszterelnök. Hozzátette: nem fogják tudni elkerülni az emberek a negyedik hullámot. “Meg fogja őket találni. Azt kérem tőlük, ne kockáztassanak” – fogalmazott. Orbán elmondta, hétvégén meg fogja kapni a 3. oltást, ami szavai szerint felér egy életbiztosítással. De úgy látja, kevés sikerrel jár a jó példa.

A Magyar Tudományos Akadémia felhívására, hogy zárt térben, tömegközlekedési eszközökön hordjunk ismét maszkot, Orbán úgy reagált: “a maszk nem véd meg”. Ismételten elmondta: csak az oltás jelent védelmet. Hangsúlyozta: “van elég vakcina: nyáron felkészültünk, mindenünk van. Vakcinánk, ápolónk, lélegeztetőgépünk, kórházi ágyunk”.

Annak kapcsán, hogy Szijjártó Péter csütörtökön bejelentette, akár már idén megkaphatja Magyarország a Szputnyik-technológiát, Orbán Viktor elmondta: a Szputnyik-tecnológiára azért van szükségünk, hogy a debrecenben épülő nemzeti oltóanyaggyár mindenképp működni tudjon. De szerinte ehelyett több szót érdemelne a magyar vakcina. “Nem állunk rosszul vele. Minden reményünk megvan arra, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk. De ezt nem tudhatjuk biztosan” – fogalmazott.

Európát körbezárták a gazdasági bevándorlók. Brüsszel miért akar mégis kötelező kvótát?  – tette fel a kérdést a műsorbvezető. “Mert a nyugatiak nem bíznak magukban”  -válaszolta Orbán. Szerinte a nyugat-európai országok feladták a reményt, hogy a demográgiai válságon úrrá tudnak lenni, ezért kívülről – Afrikából, Ázsiából – akarnak behozni embereket. “Ez a gondolkodásmód a magyar embert mellbe vágja” fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: azt tapasztalja, hogy a magyar fiatalok akarnak gyermeket és többet akarnak, mint amennyi megszületik. Úgy véli, ha annyi gyerek születne, amennyit akarnak a fiatalok, akkor a demográfiai válság megoldódna. 

Brüsszel meg akarja mondani, hogyan éljünk – folytatta Orbán. “Ha valaki rá akarja erőltetni a véleményét, a magyar ember ellenáll. Mi is szervezzük az ellenállást. Európa külső határait meg kell védeni, erre megtettük a javaslatainkat. Ma mindenki kerítést épít, de soha egyetlen európai vezető sem mondta nekünk, hogy ‘igazatok volt, bocsánatot kérünk'” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az interjúban szóba kerültek még a az Európában elszabadult energiaárak is. A témával kapcsolatban Orbán elmondta: bár a Gyurcsány féle erők piaci árakat akarnak, a kormány meg fogja védeni a rezsicsökkentést. Ha nem tenné, az emberek éves szinten közel 400 ezer forinttal többet fizetnének az energiáért.

Keresés az oldalon