Orbán Viktor: Óriási pechünk van

Startlap - Startlap
A 2024-es költségvetésről, a rezsicsökkentésről, az inflációról, az orosz-ukrán háborúról, az uniós soros elnökségről és Erdogan győzelméről is beszélt a miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli interjúban a Kossuth Rádióban.

Rezsicsökkentés

A parlamentnek a napokban benyújtott 2024-es, “védelmi” költségvetés állt a miniszterelnöki interjú fókuszában. A Kossuth Rádió műsorvezetője ezzel kapcsolatban azt vetette fel, hogy Brüsszel a rezsicsökkentés eltörlését kéri a magyar kormánytól. “Újabb front nyílik Brüsszel és Magyarország között?” – tette fel a kérdést Törőcsik Zsolt. 

“Nem az ő dolguk, köszönjük a tanácsokat” – válaszolta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az unió ezzel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a magyar gazdaságot, elsősorban a magyar embereket, családokat, nyugdíjasokat. Hozzátette: “Olyat kérnek, ami ellen tizenhárom éve harcolok a magyar emberek elsöprő többségének a támogatásával”. Orbán szerint egy baloldali nyugdíjas is egyetért a rezsicsökkentéssel.

Magyarországnak ki kell állnia a saját érdekei mellett – mondta Orbán. “Ékeszszóló, európai blabla-nyelven meg kell köszönni Brüsszel javaslatait, de a megszorításokat el kell utasítani” – fogalmazott a miniszterelnök. Azzal egyetértett, hogy az unió megmondhatja, hogy a költségvetési hiány mekkora lehet,  és az államadósság csökkentését is elvárhatják. Orbán szerint ezeket teljesítjük is.

“Ha nem lenne háború, ez egy sokkal boldogabb költségvetés lenne” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány a háború ellenére is meg tud védeni jövőre is mindent, ami fontos az ország számára.

Infláció

A műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy 6%-os inflióval számol jövőre a költségvetés, most pedig 24 százalékon áll, Orbán így válaszolt: “Már inkább 22 százalék alatt vagyunk, remélem, várom én is a friss adatokat”. Az inflációt le kell törni. Év végére egy számjegyű lesz a pénzromlás – folytatta. 

“Óriási pechünk van” – jelentette ki Orbán. A magas infláció magyarázataként kifejtette: a háború elsődleges hatása az energiaárak megnövekedése. Magyarország “a legdinamikusabban fejlődő ország”, ahová tömegével érkeznek az energiaigényes beruházások. A gond az, hogy az energiát külföldről, magas áron vagyunk kénytelenek beszerezni. A miniszterelnök szerint Paks II. segítene a helyzeten, de Brüsszel akadékoskodásai miatt ennek megvalósulása is csúszik.

Háború

“Keleten a helyzet változatlan” – mondta Orbán. Mint fogalmazott, borzalmas dolgok történnek a háborúban. A legnagyobb veszteségeket azok szenvedik el, akik emberéleteket veszítenek a háborúban. Ezek után hosszabban taglalta, hogy a baloldal és a Nyugat háborúpárti, de egyre többen állnak már a béke pártján is.

Soros elnökség

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament csütörtökön elfogadott határozatában a keményen bírálta a magyar kormányt és megakadályoztatná Magyarország 2024-es, uniós soros elnökségét, Orbán kijelentette: a soros elnökség betöltésének megvannak a maga szigorú szabályai, “az Európai Parlamentnek ehez semmi köze, ezzel nem is kell foglalkozni”.

Törökország

Az interjúban végezetül a hétvégi törökországi elnökválasztásról is szót ejtettek. Kiderült, Orbán “óriási megkönnyebbüléssel” fogadta Erdogan győzelmét, amiért sokat imádkozott is az elmúlt napokban. Hozzátette: “Tragédia lett volna, ha nem ő nyer”, ugyanis Törökországban jelenleg 4 millió menekült van, akiket Erdogan nem enged ki az országból. Erdogan ellenfele az elnökválasztáson viszont Soros György embere, ha ő nyert volna, a menekültek a nyáron már itt lennének a magyar határon – fejtegette Orbán. Azt is elmondta, hogy a Magyarország számára nélkülözhetetlen orosz gáz Törökországon keresztül érkezik, és kétséges, hogy érkezne-e továbbra is, ha “Soros embere” lenne a török elnök. “Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdogan elnök úr győzelme” – összegzett Orbán Viktor.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor megnevezte Magyarország ellenfeleit a zártkörő...

képcím

"Kösz, Orbán!" feliratú óriásplakátok lepik el az országot - A...

képcím

Borkai Zsolt felesége: Nagyon megalázott a férjem