Orbán: Az elmúlt 30 év három legjókedvűbb napja volt

Startlap - Startlap
A pápalátogatásról, az orosz-ukrán háborúról, az ukrán gabonáról, a rezsicsökkentésről és a nemzetek szuverenitásáról beszélt a miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli interjúban a Kossuth Rádióban.

Az orosz-ukrán háborúval indította a műsorvezető az interjút. Törőcsik Zsolt szerint a béke volt a lefgontosabb ützenete Ferenc pápa magyarországi látogatásának.

Orbán Viktor szerint már a háború kirobbanásakor is az volt a magyar állásáspont, hogy a szomszédunkban zajló háborúnak nem lesz nyertese, csak vesztese. Csak a Nyugaton és Amerikán múlik, mennyi pénzt hajlandó Ukrajna fegyveres támogatására biztosítani, de a másik oldalon ott áll Oroszország, amely sokkal nagyobb, mint Ukrajna, sokkal több a katonája és a világ legnagyobb atomfegyver arzenálját birtokolja. Nem lehet egy atomhatalmat legyőzni, Oroszország nem fog belenyugodni egy katonai vereségbe – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy “Amerika háborús kampányt folytat Magyarország területén” az utcai plakátokkal. Azért, mert a magyar törvények ezt megengedik, de ezen még gondolkodni fogunk – jelentette ki.

Ha senki nem nyerhet, kinek az érdeke, hogy folytatódjanak a harcok? – kérdezte a műsorvezető. Orbán Viktor szerint az “ilyenkor virágzó”  fegyverpiac érdekelt a háború folytatásában,  ami egyszersmind a spekulánsok, csempészek aranybányája is. Vannak nagy gazdasági érdekkörök, Soros Györggyel az élen – folytatta a miniszterelnök -, akik arról álmodoznak, hogy betehetik a lábukat Ukrajnába és megszerezhetik az ország gazdasági erőforrásai feletti rendelkezést.

Ferenc pápa magyarországi látogatásáról Orbán azt mondta, nem a békeüzenet volt a legfontosabb az eseményben. “Nem emlékszem ilyen jókedvű három napra az elmúlt harminc évből. Az összes magyar vita, rosszindulat zárójelbe került ezekben a napokban” – folamzta meg a miniszterelnök, miként élte meg a pápalátogatást.

Orbán úgy érzi, a Vatikán elszánta magát, megpróbál gátat vetni a vérontásnak, a pápa készen áll a békemisszióra. Összegyűjti azokat az erőket, akik békét akarnak, Magyarország is ezek közé tartozik.

A hírek szerint hetek óta készülődő, közelgő ukrán ellentámadásról Orbán elmondta: ez az utolsó nagy lehetősége az ukránoknak, hogy valamilyen katonai sikert elérjenek.

Legyen a szomszédunk egy sikeres Ukrajna, ez az érdekünk. Ugyanakkor az ukrajnában élő „őshonos” magyarok miatt is motiváltak vagyunk a béke létrejöttében – mondta a miniszterelnök.

Az ukrán gabonaimporttal kapcsolatban úgy fogalmazott: “Tudhattuk volna, hogy ez lesz a vége. Én is tudhattam volna. Annyiszor átvert minket az Európai Bizottság”. A spekulánsoknak köszönhetően az ukrán gabona nem ment Afrikába, hanem behozták Európába, ezzel letörték az árakat, és tönkretették a lengyel, magyar, román gazdákat. De összefogtunk, és megakadályoztuk, hogy ezek az áruk bejöjjenek – összegzett Orbán. “Szerintem ebből a pénzből semmit nem fogunk látni”, mondta arról a 100 millió euróról, amit Brüsszel ígért meg a gazdák kompenzálására. A gabonabehozatallal példálózva azt is megjegyezte: “Óvatosan az ukrán EU-tagsággal”, mert súlyos gazdasági következményei lehetnek. 

Ezt követően a beszélgetésben áttértek a kormány családokat segítő intézkedéseire. Szó volt a rezsicsökkentésről, amely kapcsán Orbán elmondta, a családoknak nem kell aggódniuk, nem szabadulnak el az árak, továbbra is védettséget fognak élvezni az energiaárak emelkedésével szemben. A vármegye- és országbérletek bevezetését is megemlítette, mint egy, a családok pénztárcáját kímélő intézkedést.

Az utolsó percekben a budapesti CPAC konferenciáról is szót ejtettek. Orbán Viktor elmondta: kilenc uniós ország fel akarják számolni a tagállamok önálló külpolitikáját, megpróbálják elvenni a nemzetek szuverenitását. “Ha nem akarjuk, hogy eltapossanak minket, akkor ki kell álni a nemzetek Európája mellett” – zárta mondandóját a miniszterelnök.

A szerdai diáktüntetésről, a Karmelitánál lezajlott rendőrségi könnygázbevetésről nem beszélt Orbán Viktor.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez is érdekelhet

képcím

Megkaphatja Magyarország a befagyasztott uniós pénzek egy részét

képcím

Ezért blokkolja tovább Magyarország az Ukrajnának szánt 500...

képcím

Orbán Viktor: Sanyargatni kezdtük az áruházláncokat