Orbán Viktor felszólalásával indul az őszi parlamenti ülésszak

Hétfőtől újra üléseznek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-16 15:12

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát, az első, háromnapos ülés Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indul – közölte az MTI. 

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat alapján a Ház az első héten hétfőn és kedden ülésezik, majd azt követően – megszokott munkarendjének megfelelően – csak hétfőn ül össze.

Megemlékezés, választás, interpellációk, azonnali kérdések

Az első ülésnapon – még a kormányfő napirend előtti felszólalását megelőzően – a közelmúltban elhunyt Bethlen István volt MDF-s országgyűlési képviselőre emlékeznek, míg Ritter Imre német nemzetiségi szószóló az augusztusban meghalt Heinek Ottóról, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökéről emlékezhet meg öt percben. 

A képviselők ezt követően megválaszthatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, ők eredményes döntés esetén esküt is tesznek.

Az Országgyűlés várhatóan igazolja Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mandátumát, elődje, Simani Silva még nyár elején mondott le parlamenti helyéről. 

Az ülésnap interpellációkkal és azonnali kérdésekkel zárul.

Nemzetközi egyezményeket is megvitatnak

Kedden a napirend előtti felszólalások után a szerzői jogi törvény módosítása mellett nemzetközi egyezményeket tárgyalnak a képviselők. 

Megvitatják a kereskedelmi törvény módosítását, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt, a napi fogyasztási cikkek árusítását a mérleg szerinti eredményhez kötő rendelkezéseket hatályon kívül helyezzék.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére kerül a Ház elé a földművesek emléknapjáról szóló országgyűlési határozati javaslat. Az emléknap szeptember 17-én, a kisparaszti családból származó Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapján lenne.

A szeptember 24-i ülésnapon a napirend előtti felszólalások után csak kérdések hangzanak el, illetve ismét lesz azonnali kérdések és válaszok órája.

Az őszi ülésszak zárása a december 10-ei héten várható.

Mai nap hírei

Lakatos Márk óriási titokról rántotta le a leplet Kucsera Gáborék YouTube-sorozatában

ifaktor.hu13 órája

Milliók szabadulhatnak meg az osztatlan közös tulajdon terhétől

agrotrend.hu13 órája

Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

168ora.hu14 órája

Elegük van az EU-s oltóanyagból: készül a finn orrspray-vakcina

demokrata.hu16 órája

Ezt teszi Keleti Andrea és anyukája a fittségért

napidoktor.hu17 órája

Gyurcsány Ferenc elmondta melyik vakcinával oltatja be magát

propeller.hu18 órája

Gyanús halmok a határban – milyen kártevőt rejthetnek?

agroinform.hu18 órája

Híres párok meghökkentő házassági szerződései: nem semmi, miket írtak alá!

joy.hu19 órája