Kiemelt Hírek 2021. március 23.

Operatív törzs: Németországban a magyar modell átvételére készülnek

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. március 23.
Hamarosan munkába állnak a Magyar Honvédség oltóbuszai is. Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, az országos oltási munkacsoport vezetője arról számolt be, hogy Magyarországot egyedül Málta előzi meg az Európai Unióban beoltottsági szempontból.

Az államtitkár elmondta, több fajta vakcinánk van, mint a többi uniós országnak, de ez is kevés ahhoz, hogy mindenkinek jusson, ezért továbbra is az idősek élveznek prioritást. Hozzátette: a regisztrált 1,8 milliós idős fele már megkapta az oltást.  A következő oltási héten folytatódik a regisztrált idősek oltása, és esedékes az idősek második adaggal történő oltása is. 

Több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására van lehetőség a következő héten – összegzett György István.

Zajlik a védekezésben részt vevő rendőrök és katonák oltása is – tájékoztatott az államtitkár.

Hamarosan munkába állnak a Magyar Honvédség oltóbuszai is, elsősorban kistelepüléseken, és bizonyos járóbeteg-szolgáltatókat is beléptetnek az oltási folyamatba – hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Németországban a magyar modell átvételére készülnek – szükségesnek tartják a háziorvosok bevonását is az oltási folyamatba, mivel a nagy oltási központok önmagukban nem tudják ellátni a feladatot – mondta el az államtitkár.

55%-kal magasabb halálozási arány

A hétfői járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy “elemi erővel tombol a járvány”, kijelenthető, hogy már tulnyomó többségben az angol vírusvariáns van jelen Magyarországon. Ez a mutáns körülbelül 55%-kal magasabb halálozási arányt eredményez, mint a korábbiak – hangúlyozta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília ismételten fel fogja keresni levélben is a még nem regisztrált 65 év felettieket.

Mi szükség van a keleti vakcinákra, miközben hamarosan nyugati vakcinák is érkeznek? – hangzott el az újságírói kérdés. “Nem tudunk várni” – válaszolta Müller Cecília, hozzátéve: szükség van nagy mennyiségű és gyorsan beérkező védőoltásra, ez pedig jelenleg keletről megoldható.

A járvány tavalyi kitörése óta az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó, jelenleg 285 fő pozitív – válaszolta szintén újságírói kérdésre a tiszti főorvos.

Keresés az oldalon