Operatív Törzs: Nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedést

Új munkarend kerül bevezetésre a sajtó munkatársai számára.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-03-19 14:22

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az operatív törzs ma reggel hat órától ülésezett és áttekintették azokat a kérdéseket, amikre fel kell készülni a tömeges megbetegedések kapcsán, köztük alaposan megvizsgálták a kórházi kapacitást. Továbbra is érvényben vannak a korlátozó intézkedések, ugyanakkor a kijárási tilalmat vagy városok lezárását nem tartják indokoltnak. A hatósági házi karanténnal kapcsolatban, melyben 3065 személy érintett jelenleg, kihágások esetén szigorúan fellépnek a hatóságok.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelenleg csak az áruforgalom érkezhet át a határokon, amely valamivel lassabban, de továbbra is akadálymentesen zajlik. 

Mint elmondta, még egy intézkedés történt a mai napon: Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy a mai naptól fogva a határoktól 30 km-re található munkahelyekre munkáltatói igazolással akadálytalanul eljuthatnak a munkavállalók.  

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy tegnapról mára tovább emelkedett a megbetegedések száma, változó az állapotuk. Hatan vannak jelenleg intenzív osztályon, súlyos állapotban a Dél-pesti Centrumkórházban. Folyamatosan nő a laboratóriumi vizsgálatok száma. A második szakaszban vagyunk, tehát csoportos fertőzések történnek, szanaszét az országban. Közösségekben, szoros kontaktusban lévők között könnyű a koronavírust elkapni azoktól, akik tünetekkel rendelkeznek. 

A hatósági házi karanténokban ezentúl betegek is tartózkodhatnak, csak azokat szállítják el innentől kezdve az 5 kijelölt intézetekbe, akik súlyos tüneteket produkálnak. Gyenge tünetekkel a betegek családjuktól elkülönítve, otthonukban gyógyulhatnak. 

“Nem az a lényeg, hogy mikor lépünk bele a tömeges megbetegedések időszakába, hanem hogy meddig tudjuk ezt kitolni és ez minden magyar állampolgár felelőssége” – tette hozzá a tisztifőorvos asszony. A fiatalok is megbetegszenek, az idősebbeknél pedig sokkal súlyosabb tünetek jelentkeznek, jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy mindenkinek felelősen kell viselkednie és lehetőleg otthon kell maradnia.

Mint megtudtuk, elindult a járványügyi felderítés azzal a három dél-koreai vívóval kapcsolatban, akikről kiderült, hogy Magyarországon fertőződtek meg koronavírussal, majd így tértek haza. Ennél több információval azonban egyelőre nem tudnak szolgálni.

Véradással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva, miszerint a járvány és a korlátozások okozhatnak-e zavart a rendszerben, Müller Cecília elmondta, hogy mivel a következő időszakban felfüggesztik az elektív, nem létfontosságú műtéteket, ezért kevesebb vérre is lesz szükség.

Kovács Zoltán a tájékoztató elején nyomatékosította, hogy a vírus mindenhol jelen van és a rendszeres sajtótájékoztatókat ezentúl élőben közvetítve, egy stúdióból tartják meg a holnapi naptól. Kérdéseket online, e-mail formában lehet ezentúl feltenni, ugyanakkor a résztvevők számát kiterjesztik, mivel elemi érdeke mindenkinek, hogy hiteles forrásból értesüljenek az emberek.

Minden honfitársat arra kérnek továbbra is, hogy tartsák be az előírásokat!

Mai nap hírei

Néhány teljesen értelmetlen Kresz-szabály – bringás szemmel

flowcycle.hu2 órája

5 dolog, ami miatt egy férfi fülig szerelmes lesz egy nőbe

joy.hu4 órája

Érszűkületet jelezhet, ha járás közben megfájdul a láb!

napidoktor.hu14 órája

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a Pim munkatársai

konyvesmagazin.hu15 órája

Jakab: „ahelyett, hogy félretett volna, Orbán apánk inkább elitta a pénzt”

demokrata.hu17 órája

Zacher Gábor: „Úgy állok a problémákhoz, hogy azokat meg kell oldani”

szimpatika.hu17 órája

Érkezik egy kis enyhülés

agroinform.hu17 órája

Hogyan mondjunk nemet a meghívásokra a járvány idején?

eletforma.hu19 órája