Operatív törzs: azoknak is javasolt az oltás, akik már átestek a fertőzésen

A hétfői tájékoztatón az is elhangzott: különösebb oltási reakciót nem tapasztaltak a már beoltott egészségügyi dolgozóknál.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-28 11:58

Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A hétfői tájékoztatót Gál Kristóf rendőr alezredes kezdte az elmúlt öt nap rendőri intézkedéseinek ismertetésével. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta, 834 személy ellen intézkedtek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője vette át a szót, aki elmondta, hogy a vakcina megérkezése a járvány elleni védekezés új szakaszát jelenti. Emlékeztetett, hogy Európában elsőként a Pfizer-vakcina kapott engedélyt, Magyarországra is megérkezett belőle az első adag, és jelenleg 5 kijelölt oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Mint elhangzott, a következő hetekben folyamatosan érkeznek majd a szállítmányok, 25 kijelölt ponton lesz védőoltás, arra biztatja az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek a lehetőséggel. 

A következő év első hónapjaiban várhatóan több vakcina is megkapja majd a forgalmazási engedélyt, így a tömeges oltás is elkezdődhet itthon. Több gyártó vakcinái mellett Magyarország az orosz és a kínai vakcinát is vizsgálja, de természetesen ezek is csak akkor kerülhetnek felhasználásra, ha engedélyt kapnak.

Galgóczi Ágnes úgy fogalmazott, biztatóan alakulnak itthon a járványügyi adatok, ismertette az aktuális számokat. Az újságírói kérdésekre adott válaszok között elhangzott, a lakosság kb. 60 százalékát szükséges beoltani ahhoz, hogy kialakuljon itthon a nyájimmunitás.

A védőoltás azok számára is javasolt, akik 3 hónapon túl estek át igazoltan a fertőzésen, nekik is ajánlott a vakcináció. Az oltás továbbra is ingyenes, és önkéntes, a beadása előtt az oltóorvos megvizsgálja az érintettet, egy kérdőívet is ki kell tölteni, az orvos ezek alapján dönti majd el az olthatóságot, de semmilyen korlátozás nincs, szabad enni, inni is közvetlenül előtte.  

Kérdésre válaszolva elmondták, az eddig beoltott egészségügyi dolgozóknál különösebb oltási reakciót nem tapasztaltak. 

Mai nap hírei

Emelkedtek az üzemanyagárak, emelkedik a Pulzusom

gepmax.hu7 órája

Titokban újabb taggal bővült Vilmos herceg és Katalin hercegné családja

joy.hu11 órája

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu12 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu14 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu16 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu16 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu18 órája

Új postai logisztikai üzem

transpack.hu19 órája