Operatív Törzs: az idősek maradjanak otthon

Az elmúlt 24 órában 131-re növekedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek száma. 

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-03-22 14:23

Fotó: Facebook

Az operatív törzs vasárnap délután kettőkor kezdődő online sajtótájékoztatóján Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa tájékoztatott elsőként a kórházi helyzetről: eszerint a mai nappal 49 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, közülük heten szorulnak intenzív ellátásra.

A főorvos ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az idősebb életkor a tragikus kimenetel egyik komoly rizikótényezője. Elmondása szerint az intenzív osztályon ápolt betegek nagy részének valamilyen alapbetegsége is van, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás. 

Ugyanakkor, a kórházban ápoltak több mint fele enyhe tünetekkel rendelkezik. Az esetek húsz százalékában fordul súlyosra a betegség, ilyenkor néhány napos köhögés után még magasabb láz, rendkívüli gyengeség, fejfájás jelentkezik. Egy embert két hete lélegeztetőgépen kezelnek az intenzív osztályon. Az intenzív osztályon fekvő betegek átlagéletkora 66 év, az elhunytaké pedig 69 év.

Molnár Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a tömeges megbetegedések felé tartunk. Bárki fertőzhet és bármely életkorban fertőzővé válhat, az egész országból regisztráltak már megbetegedéseket, tehát mindenhol jelen van a járvány. Ha egy idősebb ember megkapja a betegséget, akkor súlyos szövődményekkel járhat számára, ezért vigyázunk rájuk és különítjük el őket.

“Kérünk empátiát az idősekkel szemben” – mondta – “Mindenkinek a magáét kell megtenni, mindnyájunkra nézve kötelezők azok a szabályok, amelyekkel kisebb számú megbetegedéssel megúszhatja az ország a járványt.” 

Mint kiderült, a vírus nagyon érzékeny a klórtartalmú szerekre, illetve a magas, 50-60 fokos hőmérsékletre. 

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi vezetője beszámolt a határok állapotáról, eszerint a teherforgalom továbbra is zavartalanul folyik. Azt is elmondta, hogy jelenleg 3945 fő került hatósági házi karanténban, a szabályok betartását folyamatosan ellenőrzik. Hozzátette, hogy 19 ezernél több ellenőrzést hajtottak végre az elmúlt időszakban, 84 személy ellen indítottak már szabálysértési eljárást.

Mint kiderült, a lejáró utazási okmányok továbbra is érvényesek, a veszélyhelyzet vége után 15 napig. A diákigazolványok érvényességi ideje szintén meghosszabbodik, március 31. után is lehet őket használni. Ezeket az intézkedéseket azért hozták, hogy az igazolványok meghosszabbítása érdekében ne kelljen külön utazni, a diákokat továbbra is kérik, maradjanak otthon. 

Újságírói kérdésre Molnár Cecília elmondta, hogy a mohácsi gócpont híre nem fedi le a valóságot. Nincsen Mohácson és az ország területén gócpont. Lakatos Tibor hozzáfűzte, hogy továbbra sem terveznek kijárási tilalmat.

Egy korábbi hír szerint Szegeden az egyik rektorról állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött, és így műtött is.  Az országos tisztifőorvos asszony kijelentette, hogy a hír igaz, a vizsgálat jelenleg még zajlik, de már elvégezték a szükséges kontaktkutatásokat, és több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt, az érintettek házi karanténba kerültek. 

A védőeszköz-hiányról szóló hírekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a betegellátási pontokon rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök.

A kijárási tilalommal összefüggésben több kérdés is érkezett a sajtótól, Lakatos Tibor elmondta, hogy nem a fertőzöttek száma határozza meg, el kell-e rendelni, hanem ezek területi eloszlása. Jelenleg nem tudnak olyan gócpontról, ahol szükségessé válna a kijárási tilalom kihirdetése.

Végül a még külföldön tartózkodó magyarok is szóba kerültek, egyelőre nem tudnak olyanról, aki veszélyben lenne. Bár elismerték, többen kint rekedtek, de minden támogatást megadnak azoknak, akik felvették a külképviseletekkel a kapcsolatot.

Mai nap hírei

Északkeleten jönnek az első hópelyhek!

koponyeg.hu2 órája

2021-től az EU-ban nem verhetik át a gyártók a silány elektronikai termékekkel a vásárlókat!

metabro.hu4 órája

20 kilót fogyott Bajor Imre lánya, csodálatos az átalakulása

femcafe.hu6 órája

Téli lakberendezés, mikulásvirággal

szeretemamezogazdasagot.hu7 órája

Ram 1500 Trx – Érkezik az Eu-kivitel

gepmax.hu7 órája

Bruce Lee 15 legfontosabb életbölcsessége

she.life.hu8 órája

Egy hónap alkohol nélkül

szimpatika.hu17 órája

48 megapixeles kamerával debütált a Samsung Galaxy A12

gsmring.hu19 órája