Operatív törzs: A középiskolákban maradhat a digitális oktatás

A kormány várhatóan pénteken hoz döntést. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-01-07 12:17

MTI/Koszticsák Szilárd

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elsőként Maruzsa Zoltán arról számolt be, hogy a téli szünetben megtörtént az óvodák és iskolák takarítása, valamint lezajlott az oktatási intézmények dolgozóinak kétnapos tesztelése. Hozzátette: a kormány nagyobb arányú részvételre számított.

A köznevelési államtitkár  elmondta, az óvodák és iskolák január 4-ei nyitása rendben megtörtént, jelenleg 12 óvodában és 14 általános iskolában, jellemzően egy-két csoportban/osztályban van rendkívüli szünet, illetve digitális oktatás.

A “járványügyi helyzet kedvező alakulásának ellenére, a biztonsági szempontokat előtérbe helyezve” a középiskolákban, a 8-12 évfolyamon január 11-étől várhatóan még nem indul el a jelenléti oktatás – jelentette be Maruzsa Zoltán. Elmondta, az operatív törzs azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy a kormány hosszabbítsa meg a digitális munkarendet a középiskolákban. A javaslat kialakításánál szempont volt a brit koronavírus-mutáció is, amely a korábbinál jobban érinti a fiatalokat. A középiskolákról pénteken lesz döntés, de az oktatási intézmények így készüljenek a következő hétre – javasolta az államtitkár.

Maruzsa Zoltán arról is említést tett, hogy az oktatási intézmények dolgozóinak beoltása a következő sorrendben fog történni: először a 60 év felettiek, majd az egyéb okból veszélyeztetettek és végül a többi dolgozó kerül sorra.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília arról tájékoztatott, hogy már az egészségügyi dolgozók teljes vertikumára kiterjed az oltás. Szerda estig 31 és fél ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

A mai napon elkezdődött négy, nagy létszámú idősotthonban is a vakcinák beadása – mondta el az országos tiszti főorvos.

Közölte azt is, hogy a jövő héten várhatóan 1.7 millió adag érkezik Magyarországra az unióban szerdán engedélyezett Moderna vakcinából.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, “továbbra is feltétlenül indokolt a városok közterein a maszkhasználat”.

Előfordulhat-e, hogy a nap végére felhasználatlan marad egy felbontott ampulla az oltópontokon? – hangzott el egy másik kérdés. A tiszti főorvos kijelentette: “nem maradhat eloltatlan vakcina egyetlen oltóponton sem”, erre ő maga figyelmeztette az oltó pontokat. Kifejtette: egy ampullában 5 fő beoltására elegendő anyag van, és hgy elkerüljék a veszteséget, konkrét időpontra hívják be az oltakozókat. 

Továbbra sem találtak angliai mutáns formát Magyarországon – válaszolta kérdésre a tiszti főorvos.

A magyar koronavírus elleni vakcina fejlesztése hasonló elven történik, mint az influenza elleni vakcina előállítása – tájékoztatott Müller Cecília, hozzátéve, hogy a fejlesztések jelenleg az élő vírus inaktiválási fázisában tartanak. Az országos tisztifőorvos reményei szerint fél-egy év múlva lehet magyar vakcina.

Mai nap hírei

Hóba rajzolt jelet vett észre a háza előtt - halálra sápadt, mikor megtudta, mit jelent

femcafe.hu8 órája

Új olcsó mobillal jött ki a Samsung

itbusiness.hu9 órája

Nem kell többé kasztrálni a malacokat: a tudósok találtak egy másik megoldást

agroinform.hu12 órája

Megváltozik a Google keresője

digitalhungary.hu12 órája

Ez lehet a koronavírus fertőzés következtében fellépő súlyos tüdőgyulladás oka

igenyesferfi.hu14 órája

Pécsi Ildikó hagyatéka körül forrnak az indulatok: fogadott fia tajtékzik a dühtől

life.hu14 órája

A nyugdíj problémára van egy megoldás - csak sokan nem ismerik

profitline.hu17 órája

5 kutyafajta, amit gyakran visszavisznek az örökbefogadás után

joy.hu18 órája