Olajoshordók úsztak a Dunán

Egy horgász vette észre a környezetszennyező tartályokat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-07 15:35

A fotó csak illusztráció. (Forrás: thinkstockphotos.com)

Az elmúlt évtizedekben a környezetszennyezés mértéke világszerte súlyosan növekedett, amely a globális ökoszisztémára nézve óriási veszélyt jelent. Évről évre korábbra tolódik az a dátum, amikor az emberiség feléli a Föld adott évre rendelkezésre álló erőforrásait. A Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén nulláztuk le a bolygót.

Ehhez a szomorú és lassan teljesen visszafordíthatatlan folyamathoz járulnak hozzá azok az esetek is, mint például a hétfői történet, amiről egy horgász számolt be, ugyanis  Dunaújváros közelében olajoshordókat látott úszni a Dunán. A férfi az Indexnek elmondta, hogy a hordók szemeteszsákok kíséretében úsztak el mellette, amikor is lemászott egyért, és kirángatta a vízből. Keze a hordótól olajos lett, a rajta szereplő feliratból pedig arra következtetett, hogy a Mol-hordók tartalma dízelmotorolaj.

A zárt Facebookcsoportban megosztott bejegyzése eljutott a Mol-hoz, majd telefonon megkeresték a cégtől, hogy a pontos körülményekről érdeklődjenek. A dolgozó azt mondta, nem a cégtől kerültek a vízbe a hordók, a katasztrófavédelmet pedig értesítik a hordók minél előbbi eltávolításának érdekében.

“A MOL évente több mint 150 ezer, hordós kiszerelésű kenőolajat értékesít partnereinek, közúti szállítással. A MOL a tegnapi nap folyamán értesült arról, hogy MOL logós kenőolajas hordót találtak a Duna menténi Kulcs településnél. A vállalat azonnal kezdeményezte az ügy kivizsgálását, és követve az ilyenkor érvényben lévő szabályokat, értesítette az Országos Katasztrófavédelmet. A MOL információi alapján a szóban forgó hordók nem a MOL telephelyéről kerültek a Duna vízébe, nem a MOL tulajdonában állnak. Az Országos Katasztrófavédelemmel együttműködve természetesen a vállalat kész részt venni a mentesítésben.”

– nyilatkozta a MOL az üggyel kapcsolatosan.

A Katasztrófavédelem pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek megnyugtató rendezése érdekében fontos, hogy ha valaki veszélyes helyzetet lát, először haladéktalanul jelezze azt a 112-es segélyhívó számon, és csak ezután tegye közzé az információit a közösségi portálokon. A készenléti szervek és a különféle helyzetek kezelésére hivatott államigazgatási szervezetek akkor tudják megfelelően ellátni a feladataikat, ha időben jelzést kapnak a kialakult veszélyhelyzetről vagy szabálytalanságról. A tűzoltók munkája is akkor eredményes, ha a lehető leggyorsabban megérkezik hozzájuk a segélyhívás.

Mai nap hírei

Bent tartotta Dárdai a Herthát

eurosport.hu11 órája

Mérő László: Orbán már most dörzsöli a tenyerét az előválasztás miatt

168.hu12 órája

Elbúcsúzik az Androidról a Samsung?

digitalhungary.hu13 órája

Nagyot esett a lóról Berki Krisztián

ridikul.hu15 órája

Eldőlt a csúcséttermek sorsa: nehéz döntést hozott Sárközi Ákos, Rácz Jenő és Széll Tamás

penzcentrum.hu16 órája

Gyászba borult az Operaház: elhunyt a neves operaénekes

life.hu16 órája

Zidane távozhat a Real Madridtól, egyértelműnek tűnik, ki válthatja

m4sport.hu17 órája

Gyurcsány színpadra hívta angolul nem beszélő extanácsadóját

vasarnap.hu19 órája