Nem akarsz vele találkozni – több mint 11 centis óriásszúnyogot találtak Kínában - videó

Startlap - Startlap
Lószúnyognak is nevezik.

A szúnyogok Holorusia mikado csoportjába tartozó rendkívüli, 11,15 cm-es példányt egy terepbejárás alkalmával találták tavaly augusztusban Szecsuan tartomány fővárosában, a csengtui Csingcseng-hegyen – közölte Csao Li, a Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója.

Az elsőként Japánban felfedezett és John Obadiah Westwood brit entomológus által 1876-ban elnevezett szúnyognemzetség egyedeinek szárnyfesztávolsága általában nyolc centiméter.

Csao Li szerint ezek a szúnyogok ijesztőnek tűnnek, ám nem táplálkoznak vérrel, a felnőtt példányok élettartama mindössze néhány nap, és ez idő alatt is csak nektárral élnek.

A világon több tízezer szúnyogfaj él, de közülük csak alig 100 táplálkozik vérrel és jelenthet problémát az emberre – mondta a neves kínai rovarkutató.

A lószúnyognak is nevezett Holorusia mikado Szecsuan nyugati részén főleg a csengtui síkságon és a 2200 méternél alacsonyabb hegyeken fordul elő, többnyire sűrű növényzettel benőtt területeken.

Csao Li szerint ezek a szúnyogok nagy testük miatt rossz repülők, repülésük inkább hasonlít szökdécseléshez.

A magántulajdonban lévő, de országosan működő Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban több 700 ezer rovart őriznek, több mint 70 százalékban fajuk legnagyobb vagy leghosszabb példányát.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: Twitter

Ez is érdekelhet

képcím

Piros-fehér-zöldbe borult a Niagara-vízesés

képcím

Orbán Viktor egyetlen statisztikai adattal szerzett Magyarországnak...

képcím

Orbán nagyon szeretné megfúrni a civilek százmilliárdjait