Kiemelt Hírek 2021. február 09.

Müller Cecília: Több pozitív eset van köztünk, mint amennyit tesztekkel kimutatnak

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. február 09.
Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elsőként Maruzsa Zoltán számolt be az oktatásügy jelenlegi helyzetéről. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára elmondta, az oktatás intézménye működik, januárban kevés volt a hiányzás az iskolákban, ami arra utal, hogy a koronavírus elleni védekezés az egyéb megbetegedések kockázatát is csökkenti.

A középfokú középiskolai írásbeli felvételi rendben, biztonságban lezajlott – mondta az államtitkár, hozzátéve: az adatok több mint 90%-os feldolgozottsága alapján kijelenthető, hogy az elmúlt évekhez hasonló eredmények születtek, az átlageredmények nem romlottak.

Maruzsa Zoltán közölte: a tavaszi érettségit megtartják, a korábbiakban kialakított óvintézkedések mellett lebonyolítják az írásbeli és szóbeli vizsgákat is. Kérik az intézményeket, hogy a végzős diákok számára kisebb csoportokban biztosítsák – elsősorban a közismereti tárgyakból – a jelenléti felkészítést.

A hétfői járványügyi adataok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napok statisztikája óvatosságra int: bár sok tekintetben még mindig kedvező a tendencia (például csökken az aktív fertőzöttek száma), az elvégzett tesztek pozitivitási aránya nő, akárcsak a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is. Hozzátette: több helyen stagnál vagy enyhén emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Az országos tiszti főorvos elmondta, a brit vírusmutánsok felénél nem találtak idehaza külföldi utazási előzményt, ezért “biztos benne, hogy több pozitív eset van köztünk, mint amennyit tesztekkel kimutatnak”.

A legidősebb korosztály oltási kampányával kapcsolatban Müller Cecília arról tájékoztatott, hogy körülbelül 560 fővárosi háziorvost arra fognak megkérni, hogy válasszanak ki praxisonként 5-5 főt, és szervezzék meg az oltásukat az oltópontokon. Ők Szputnyik V vakcinát fognak kapni. 

Magyarországon eddig 24 esetben találtak brit vírusmutánst, brazil és afrikai törzset egyelőre nem találtak idehaza – válszolta újságírói kérdésre a tiszti főorvos.

Az AstraZenecától ma 42 ezer fő oltására elegendő vakcina érkezik, a Modernától csütörtökön 21 adag védőoltás érkezése várható – mondta el Müller Cecília.

Keresés az oldalon