Kiemelt Hírek 2021. április 13.

Müller Cecília: Tetőzik a harmadik hullám

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. április 13.
Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját György István idította az oltási program jelenlegi állásának ismertetésével. Az államtitkár elmondta: kétszer annyi magyar élvez védettséget a betegség súlyos lefolyásával szemben, mint az uniós országok többsége.

Közölte: eddig több mint 4 millióan regisztráltak oltásra, és 60%-uk már be is van oltva. Hozzátette: a regisztrált 65 év feletti másfél millió főből 1 millió 400 ezer kapott eddig oltást.

A három legveszélyeztetetteb csoport nagyrészt be van oltva, így kezdődhetett meg az elmúlt napokban az aktív korúak oltása: a regisztrált, 19-59 év közötti 2 millió 130 ezer főből 800 ezret beoltottak már.

Azok a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók (30 ezer fő), akik a kampányszerű oltásuk első két körében nem jelentek meg az oltópontokon, e héten pénteken-szombaton-vasárnap a kórházi oltópontokon soron kívül megkaphatják a Pfizer-vakcinát. 

Megérkezett Magyarországra a Johnson and Johnson gyógyszeripari vállalata vakcinája, a szállítmány 28 800 fő beoltásásra elegendő. Ezzel a honvédségi oltóbuszos oltásoknál használják fel, mivel ebből az oltásból csak egyetlen adag kell.

Ma érkezik 28 800 AstraZeneca is, ez jóval kevesebb a vártnál, mivel a gyártó jelentősen csökkentette a szállítmány mennyiségét. Ezeket háziorovsoknak fogják kiszállítani – mondta el György István. 

Szintén ma érkezik a 2. oltáshoz Szputnyik-vakcina is, ezeket a kórházi oltópontokon fogják felhasználni – tájékoztatott az államtitkár.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília ismertette Janssen-vakcina felhasználásának feltételeit. Elmondta: várandósok, szoptató kismamák és 18 év alattiak nem kaphatják meg. 18 év felett krónikus betegeket és a betegségen már átesetteket is olthatnak vele, védettséget nagyjából az oltás után két héttel nyújt.

Az országos tiszti főorvos kijelentette: tetőzik a harmadik hullám. Bizonyos adatok tekintetében enyhe csökkenést látunk.

Akik egyik oltásuknál sem észleltek semmilyen mellékhatást, azoknál nem is alakult ki a védelem? Az újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: nincs összefüggés, nem szükségszerű, hogy legyen oltási reakció.

Megkaphatja-e a második oltását, aki az első után elkapta a fertőzést? Gyógyulást követően megkaphatja – válaszolta a tiszti főorvos.

Keresés az oldalon