Müller Cecília: Mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni szeretne, fog tudni oltakozni

Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-10-28 12:14

Getty Images

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília elmondta, “a védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült”. Míg számos európai országban az egészségügyi intézmények teljesítőképességük határán állnak, addig ez a folyamat Magyarországon nem történt meg, mivel idehaza ezen intézmények megfelelő felkészítése a járvány első hullámában ez már lezajlott – fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a tesztelő intézmények sorába, semmilyen kapacitási határ nincs a laboratóriumi vizsgálatok tekintetében – emelte ki Müller Cecília.

A vírus terjedésének megfékezése érdekében jelenleg 73 óvodában van rendkívüli szünet – mondta el a tisztifőorvos. Az iskolákban az őszi szünet idején zajlik az épületek fertőtlenítő takarítása.

Az influenza elleni védőoltásra nagyon megnövekedett az igény, ez jó hír, de az oltások terítése, a praxisokba való kiszállításuk terén – épp a megnövekedett igény miatt – jelentkezhetnek problémák, ezért mindenkitől türelmet kérnek, “mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni* szeretne, fog tudni oltakozni” – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette: a jövő héten már valószínűleg ott is meg fogják tudni kezdeni az oltások beadását, ahol jelenleg épp nincs vakcina. “Senki sincs elkésve” – folytatta -, hiszen az influenzajárvány jellemzően februárban jelenik meg Magyarországon.

*oltakozik – (az orvosi szlengben:) beoltatja magát (pl. influenza elleni védõoltással). Pl. nem késõ oltakozni. (Forrás: http://anyanyelvapolo.hu/edes-anyanyelvunk-pdf/ea-2019-XLI-2.pdf)

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az operatív törzs megvizsgálja-e a Magyar Orvosi Kamarának a járványügyi védekezéssel kapcsolatos javaslatait, Müller Cecília elmondta, a javaslatokat köszönik, azok egy részét megvalósították már, most pedig megvizsgálják, hogyan lehet erőteljesebben érvényre juttatni a szabályok betartását

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Mai nap hírei

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com3 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu4 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu4 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu5 órája

A legegyszerűbb egytálétel, aminek képtelenség ellenállni: brassói hagyományosan

unilife.hu13 órája

Lakatos Márk óriási titokról rántotta le a leplet Kucsera Gáborék YouTube-sorozatában

ifaktor.hu18 órája

Újabb pofon az EU-tól

demokrata.hu18 órája

Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

168ora.hu19 órája