Kiemelt Hírek 2020. november 02.

Müller Cecília kitérő választ adott az egyik gyakran feltett kérdésre

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2020. november 02.
Az operatív törzs hétfői tájékoztatója.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb mértékben nő a pozitív esetek száma, immár 3. napja megfigyelhető a tendencia. Hozzátette: ezért fontos, hogy még szigorúbban betartsuk a járványügyi intézkedéseket.

Jelenleg 4417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen – mondta el az országos tisztifőorvos.

“Ne a kiskapukat keressük” – fogalmazott Müller Cecília a hétfőtől érvénybe lépő maszkviselési szabályok kapcsán. 

Gál Kristóf arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai naptól nagyobb számban és sűrűbben fogja ellenőrizni a járványügyi szabályok betartását a rendőrség, hozzátéve, hogy a szankciókat is szigorítják. Az ORFK szóvivője úgy fogalmazott: “Elértünk egy olyan ponthoz, ahol szigorúbb fellépés várató a rendőrőktől.”

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a kontaktkutatás továbbra működik.

A Covid-betegek 7 százaléka kerül lélegeztetőgépre – válaszolta egy másik kérdésre a  Müller. Hogy mi lesz az ő sorsuk, az nagyban függ attól, hogy milyen volt az egészségi állapotuk még a fertőzésüket megelőzően – mondta. A tisztifőorvos hozzátette: aki lélegeztetőgépre kerül, annak “nagyjából 50 százalékos esélye van arra, hogy le is kerüljön róla”. Tehát visszafordítható a betegség ilyen esetben is – jelentette ki.

Terveznek-e további szigorításokat a gyorsan emelkedő esetszám mellett? – hangzott el egy másik, az operatív törzs tájékoztatóin korábban is több alkalommal feltett kérdés. Az országos tisztifőorvos konkrét válasz helyett a jelenlegi szabályok betartásának fontosságára és ebben az egyéni felelősség szerepére hívta fel immár sokadszorra a figyelmet.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Keresés az oldalon