Müller Cecília: Indokolt a korlátozások fenntartása január 11-e után is

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az is elhangott, hogy az egészségügyi dolgozók oltása során eddig öt oltási eseményt jegyeztek fel.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-01-06 12:25

MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert bejelentésével indult. A rendőr alezredes tájékoztatott, hogy a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent és kedd éjféltől hatályba lépett a kormány rendelete, mely szerint Magyarország nemzetközi légikikötői ismételten fogadhatnak az Egyesült Királyság területéről induló, személyforgalmi menetrend szerinti, illetve nem menetrendszerű polgári légi járműveket. A beutazási korlátozásokról szóló kormányrendelet továbbra is hatályban van, a Magyarország területére személyforgalomban érkező magyar állampolgár a jogszabály által előírt karaténkötelezettség alapján továbbra is automatikusan hatósági házi karanténba kerül – emelte ki.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltási terv második körében a szociális intézmények lakóit és dolgozóit oltják, az igényfelmérés már megkezdődött. Hozzátette: mobil oltócsoportok a helyszínen fogják elvégezni az oltásokat ezekben az intézményekben. Először a nagyobb létszámú otthonokban oltanak majd.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, a január 11-e utáni járványügyi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is, de erről a kormány fog döntést hozni.

Magyarországon még nem azonosították be az új koronavírus-mutációt, de számos vizsgálat zajlik jelenleg is ezzel kapcsolatban – válaszolt egy másik kérdésre Müller Cecília.

Influenza elleni vakcinából még néhány ezer áll rendelkezésre, de várható újabb szállítmány is. Jelenleg nincs az országban influenzajárvány – közölte a tiszti főorvos. 

A háziorvosi rendelők alkalmasak a tömeges védőoltások beadására – mondta el Müller Cecília.

Egy normál PCR-teszt elvégzése után, ha pozitivitást mutatnak ki, még nem derül ki, melyik vírus-mutánsról van szó – tájékoztatott a tiszti főorvos.

Eddig 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, ezek során “öt oltási eseményt jeleztek”: jellemzően kiütéseket, izomremegéseket, “olyan múló reakciókat, amelyek – úgy tűnik – nem súlyosak” – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette: természetesen ezeket az eseteket részletes vizsgálatnak vetik alá.

Mai nap hírei

Hóba rajzolt jelet vett észre a háza előtt - halálra sápadt, mikor megtudta, mit jelent

femcafe.hu12 órája

Nem kell többé kasztrálni a malacokat: a tudósok találtak egy másik megoldást

agroinform.hu15 órája

Megváltozik a Google keresője

digitalhungary.hu15 órája

Januártól kötelező a többlépcsős azonosítás

tozsdeforum.hu15 órája

Bolygónk legnagyobb műanyag szennyezője…

transpack.hu16 órája

Szijjártó Péter reagált az ukránok vérontással való fenyegetésére

demokrata.hu17 órája

Ez lehet a koronavírus fertőzés következtében fellépő súlyos tüdőgyulladás oka

igenyesferfi.hu17 órája

Pécsi Ildikó hagyatéka körül forrnak az indulatok: fogadott fia tajtékzik a dühtől

life.hu18 órája