Kiemelt Hírek 2020. november 05.

Müller Cecília felsorolta, mit vigyünk magunkkal a kórházba

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2020. november 05.
Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően Müller Cecília elmondta: telítődnek a kórházaink. A mai napon 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen.

A kórházba kerülés esélye a krónikus betegeknél és időseknél nagyobb, mint a fiataloknál. Ezzel kapcsolatban többen kérdezték az országos tisztifőorvost, hogy mit vigyünk, mit vihetünk magunkkal a kórházba fekvőbetegként. Müller Cecília elmondta, mivel középsúlyos vagy súlyos fekvőbetegként kerül be jelenleg valaki a kórházba, fel kell készülnie, hogy az ellátása több hetet is igénybe vehet. A kórházba feltétlenül magunkkal kell vinnünk az okmányainkat (személyi igazolvány, TAJ-kártya, zárójelentések, leletek), javasolt listát készítenünk a rendszeresen szedett gyógyszereinkről,  legyen nálunk a legközelebbi hozzátartozók telefonszáma, a külvilággal a kapcsolattartást lehetővé tevő eszköz (pl. telefon, laptop stb.) – sorolta a tisztifőorvos. Továbbá vigyünk  magunkkal tisztálkodási eszközöket, kézfertőtlenítőt. Ruházat tekintetében eltérő lehet az egyes kórházak házirendje, ezért a ruházatot egy külön csomagban állítsuk össze, mert előfordulhat, hogy az adott intézménybe nem vihető be ruhanemű. Müller Cecília azt javasolja, hogy – kivételesen – egyszer használatos műanyag evőeszközöket vigyünk magunkkal.  A maszk használata az intézménybe érkezéskor kötelező, a kórházban a maszk fertőtlenítése nem megoldható, de az intézmény gondoskodik a maszkok pótlásáról – hangsúlyozta a tisztifőorvos. 

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a koronavírus-vakcina beadása önkéntes és ingyenes lesz. A kormánynak vannak információi arról, hogy hol tart az oltóanyag fejlesztése. A kiemelt csoportba dolgozók, így az egészségügyi dolgozók elsőként kaphatják meg az oltást – tette hozzá.

A kijárási korlátozás szerda éjféltől érvényben van, kizárólag csak munkaügyben vagy életveszély elkerülése céljából tartózkodhat bárki az utcán éjfél és hajnali 5 óra között – hívta fel a figyelmet Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője hozzátette: célirányosan is ellenőrizni fogja a rendőrség a védelmi intézkedések betartását.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Keresés az oldalon