Müller Cecília elmondta, kinek nem javasolt az oltás

Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-12-23 13:11

MTI/kormany.hu

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az elmúlt 24 óra járványügyi adatai kapcsán Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az új fertőzöttek száma napok óta stagnál, enyhén csökkenő tendenciát mutat. A kedden elhunytak száma is alacsonyabb a korábbi napokhoz képest, de látva az európai országok hullámzó adatatit, óvatosan kell viszonyulnunk ezekhez a számokhoz – tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos elmondta, az ünnepek alatt az egészségügyi intézmények, az oltóhelyek készülnek a vakcina fogadására. Emlékeztetett: december 27-én a Dél-pesti Centrumkórházban indul a vakcináció, első körben az egészségügyben dolgozókat oltják, “az érdeklődés nagy” – fogalmazott.

Kedden késő este megérkezett a Pfizer-vakcina leirata, ami magában foglalja az oltási technikát és azokat az ismereteket is, amlyeket mind az oltó orvosnak, mind az oltakozónak ismernie kell – tájékoztatott Müller Cecília, hozzátéve, hogy a leiratot haladéktalanul eljuttatják az érintett intézményekbe.

Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre nem ajánlott az oltás sem a várandósoknak, sem azoknak, akik várandósságot terveznek. Ha egy nő beoltatja magát, két-három hónapig nem javasolt számára a teherbe esés. 

A mai naptól december 30-a 12 óráig a köznevelésben dolgozók részére egy online jelentkezési lehetőséget biztosítanak koronavírus-tesztelésre, amit január 2-3-án végezhetnek el az e célra az országban kijelölt 99 mintavételi ponton.

Kiss Róbert rendőr alezredes újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány ugyan felfüggesztette szentestére a kijárási tilalmat, tehát december 24-én 20:00 és 25-én 05 óra között megengedett a közterületen való tartózkodás, de a csoportosulás, valamint a gyülekezés a közterületeken, nyilvános helyeken változatlanul tilos lesz.

Egy másik kérdésre válaszolva Müller Cecília arról tájékoztatott, hogy ha valaki az első oltás után fertőződik meg, a második dózist csak akkor kaphatja meg, ha már bizonyítottan kigyógyult a koronavírus-betegségből.

Zárszóként Kiss Róbert elmondta, az operatív törzs legközelebb december 28-án tart tájékoztatót.

További részletek a tájékoztatóról itt.

Mai nap hírei

Lakatos Márk óriási titokról rántotta le a leplet Kucsera Gáborék YouTube-sorozatában

ifaktor.hu4 órája

Ezt teszi Keleti Andrea és anyukája a fittségért

napidoktor.hu8 órája

Gyurcsány Ferenc elmondta melyik vakcinával oltatja be magát

propeller.hu9 órája

Gyanús halmok a határban – milyen kártevőt rejthetnek?

agroinform.hu9 órája

Az M. Richárd-enigma

demokrata.hu12 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu12 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu12 órája

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

digitalhungary.hu14 órája